Aktualno branje: Feelgood
Feelgood so Mario Sambolec, trener, strokovnjak za prehrano in predavatelj ter njegova ekipa. Pripravljajo nasvete o tem, kako lahko sami z izbiro kakovostne prehrane in rednim gibanjem prispevate k boljšemu počutju.
-
Vitamin C
V tem članku bomo govorili o tem kakšen je vpliv vitamina C na prehlad, telesne zmogljivosti in kako z dopolnili? Albert Szent-Györgyi je malokomu znano ime. Ta biokemik Avstro-Ogrskih korenin je leta 1928 odkril vitamin C in kasneje za to prejel Nobelovo nagrado.
-
Omega-3
Vpliv na zdravje, zmogljivosti in razlike med posameznimi viri ter dopolnili. Omega-3 so verjetno najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo, ki mu prikimajo še tako zadržani in se v splošnem priporoča kar vsepovprek.
Imaš PMS? Izvoli omega-3. Migrene? Omega-3. Holesterol? Omega-3. Bi shujšal(a)? Omega-3, … se ti ne da peljat psa na sprehod pri minus 5? Daj mu omega-3. Kaj sploh so omega-3 maščobe in zakaj so pomembne? Je dopolnilo res tako vsemogočno ali pričakujemo od njega preveč? Nam morda lahko celo škodi?
-
Beljakovinski izdelki – koristni ali čista kemija?
Že dlje opazujem trend dodajanja beljakovin v najrazličnejše izdelke, tudi takšne, ki jih v osnovi sploh ne dojemamo kot beljakovinska živila. Kako je zdaj s tem? So takšne izbire boljše ali ne?
-
Cink – superjunak med minerali
Če bi bili minerali košarkarji, bi dres Dennisa Rodmana oblekel cink – heroj med minerali, zaščitnik imunskega sistema, čuvaj pred vsiljivci in steber neprebojne obrambe pred nasprotniki. Kakšne so vloge cinka v našem telesu, kje se nahaja v prehrani in ali ga je potrebno dopolnjevati v obliki dopolnila? Več v nadaljevanju.
-
Vitamin D
Vitamin D je v zadnjih letih dosegel globalno slavo, sprva zaradi pozitivnih učinkov na zdravje kosti pri otrocih in starejših. V zadnjem času se t.i. »sončni vitamin« pogosto omenja tudi kot steber zaščite pred številnimi obolenji, od sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih težav, do različnih oblik raka in nalezljivih bolezni.
-
Beljakovine v prehrani
Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in jo lahko opišemo s sopomenkami primarno, glavno ali vodilno. Že s tem postaja jasno, da vloga beljakovin v prehrani ne more biti zanemarljiva. V tem obsežnem, podrobnem in upam tudi uporabnem članku izveste več o vplivu beljakovin na naš apetit, telesno sestavo, sposobnost obnove telesnih tkiv in seveda tudi na imunski sistem. Jačanje slednjega je v tem obdobju še posebej aktualna tema.
-
Kaj pa proteini; 2. del: Različni viri in oblike beljakovin v prahu
Je bolje izbrati koncentrat, izolat ali hidrolizat? Beljakovine v prahu (»proteini«, pogovorno) so pogosto na slabem slovesu, predvsem zaradi stigmatizacije kot »čista kemija« in pakiranj, ki so podobna Jupol kantam za pleskanje.
-
Prehrana za maraton
Prehranski del priprav na maratonske športne preizkušnje, za cilje večine, ki niso izrazito tekmovalni, ne bi smel zahtevati pretiranega kompliciranja. S tem v mislih je vendarle smiselno nameniti nekaj pozornosti določenim prehranskim prilagoditvam, posebej v dnevih pred maratonom in na dan maratona, če imamo cilj doseči dober performans ter se istočasno izogniti prebavnim nevšečnostim.
-
Kaj pa izotoniki?
Izotoniki so napitki, ki se jih primarno uporablja med vadbo z namenom izboljšati telesne zmogljivosti.
-
Miti in resnice o potenju
Potenje je normalen fiziološki odziv telesa, ki je pospešen v času telesne aktivnosti ali ob višjih okoljskih temperaturah. V članku izveste zakaj je potenje pomembno, kako se znoj razlikuje med posamezniki in v kakšnih situacijah lahko z namernim ter prekomernim potenjem resno ogrozimo svoje življenje.