Aktualno branje: Feelgood
Feelgood so Mario Sambolec, trener, strokovnjak za prehrano in predavatelj ter njegova ekipa. Pripravljajo nasvete o tem, kako lahko sami z izbiro kakovostne prehrane in rednim gibanjem prispevate k boljšemu počutju.
-
Kaj pa baker?
Baker ima podobno vlogo v skupini elementov v sledovih, kot je na primer tista vitamina E v družini maščobotopnih vitaminov - čeprav sta oba, baker in vitamin E, zelo pomembna za naše zdravje, se ju v luči svojih bolj znanih »partnerjev« rado spregleda. Podobno kot vitamin D pogosto zasenči pomen vitamina E, tudi železo meče senco na baker.
-
Kaj pa selen?
Selen je bil odkrit v prvi polovici 19. stoletja in v dvestotih letih od njegovega odkritja se je znanje o pomenu tega mikrohranila za človeško zdravje bistveno razvilo. Sprva je bil selen namreč kategoriziran kot rakotvoren in škodljiv, danes pa vemo da je esencialno hranilo. Kljub temu s selenom ne gre pretiravati, saj se večina ugodnih učinkov tega elementa nahaja v relativno ozkem intervalu vnosa. Prekoračenje tega intervala se začne že precej hitro povezovati s toksičnimi učinki.
-
Kaj pa kalcij?
Kaj pomislite ob omembi kalcija? Najbrž na mleko in kosti? Zagotovo sta to dobri asociaciji, vendar pa je kalcij pomemben za veliko več kot "zgolj" kosti in tudi najdemo ga v nekaterih drugih živilih poleg mlečnih izdelkov.
Podrobneje o pomenu kalcija v prehrani, kje ga najdemo, o nevarnosti nespametnega dopolnjevanja s kalcijem in še veliko več, izveste v nadaljevanju članka. -
Vitamin K
Vitamin K je slabo poznan in pogosto spregledan, še posebej v luči bolj znanih vitaminov, kot sta vitamina D in C. Vitamin K si zasluži bistveno več izpostave, še posebej pri nekom, čigar prehranske navade so bolj »moderne«. S tem mislim, da se načrtno izogiba živilom živalskega porekla in nima razvitega okusa po naravno fermentiranih živilih.
-
Vse o vitaminu E
Med vitamini, ki so topni v maščobah, je kar nekaj znanih članov. Trenutno je največja »zvezda« sigurno vitamin D. Pred časom pa sta svojih nekaj trenutkov slave intenzivno doživljala tudi vitamin A, pomemben za rast, odpornost in dober vid, še posebno v pri otrocih, in v zadnjem času vitamin K, ki se ga izpostavlja kot pomembnega za presnovo kalcija in ohranjanje kostne mase. Toda v maščobah topna ekipa ima še enega člana, ki je v zadnjem obdobju morda malenkost zanemarjen, čeprav ne bi smel biti, ker ni nič manj pomemben: to je vitamin E.
-
Kaj pa kolagen?
Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Dermalnim plastem daje strukturo, trdnost in stabilnost ter je pomembna strukturna enota tetiv, ligamentov, kože, zob in številnih drugih tkiv.
-
Vitamin A
Prvi po abecednem vrstnem redu, a med zadnjimi po »popularnosti«. Vitamin A se ne hvali tako pogosto in nanj opozarja z zavzetostjo kot v zadnjih letih bolj aktualne vitamine ter minerale D, B12, cink, magnezij. Kljub temu gre za esencialno hranilo, ki ni nič manj pomembno od naštetih. Nesorazmerna popularnost ostalih hranil, še ne pomeni, da je prenizk vnosa vitamina A manj problematičen.
-
So nasičene maščobe škodljive?
Učinek nasičenih maščob na zdravje srca in ožilja? Vloga in vpliv nasičenih maščob na naše zdravje sta skoraj zagotovo med najbolj napačno razumljenimi temami na področju prehrane. Razlog za to ni pomanjkanje dokazov ali konkretnega znanja na tem področju. Niti slučajno. Vpliv nasičenih maščob na zdravje je danes eden izmed najbolje raziskanih in natančno kvantificiranih fenomenov v prehrani.
-
Kaj pa maščobe?
Maščobe so eno izmed osnovnih makrohranil v naši prehrani (poleg beljakovin in ogljikovih hidratov) – torej hranil, ki jih na dnevni ravni uživamo v večjih količinah.
-
Fitokemikalije - koristne rastlinske spojine in njihov učinek na zdravje
Ogljikohidratna živila so vir za optimalno zdravje in dolgoživost ključnih bioaktivnih snovi, poljudno imenovanih »koristne rastlinske snovi«, strokovno pa »fitokemikalije«. O teh se podrobneje razpišemo tokrat.