Aktualno branje: PRIPOROČENO IZ SKLOPA Feelgood
Feelgood so Mario Sambolec, trener, strokovnjak za prehrano in predavatelj ter njegova ekipa. Pripravljajo nasvete o tem, kako lahko sami z izbiro kakovostne prehrane in rednim gibanjem prispevate k boljšemu počutju.
-
Kokos in izdelki iz kokosa
Mimo so časi, ko je bil kokos zgolj okus priljubljenih slaščic; kdo ne pozna Raffaello kroglic, Bounty čokoladice in Rum-Kokosa.
-
Kaj pa soja?
Soja in izdelki iz soje, kot so tofu, miso in tempeh, igrajo prominentno vlogo v mnogih azijskih tradicionalnih kuhinjah. V zadnjem času postajajo vse bolj popularni tudi v državah zahodnega sveta, predvsem v Evropi in ZDA.
-
Kaj pa rastlinski nadomestki mesa?
Zdi se, da smo trenutno priča pravemu porastu v popularnosti rastlinskih nadomestkov mesa – od t.i. vegapčičev, veganskih klobasic, zrezkov, rastlinski različici »faširanega« mesa, itd.
-
Kaj pa čokolada?
Čokolada je zagotovo eno izmed najbolj priljubljenih in pomembnih živil v sodobni prehrani. Njen vpliv ni omejen zgolj na naše prehranske izbire, temveč čokolada in njene sestavine - predvsem kakav in sladkor - igrajo tudi pomembno zgodovinsko, družbeno, kulturno in ekonomsko vlogo.
-
Kaj pa jajca?
Jajca so danes vsekakor eno izmed najbolj kontroverznih živil. Včasih se nam zdi, da ima o jajcih skoraj vsak neko svojo zgodbo, ki pa načeloma ne zraste na znanstvenih dokazih, temveč jih “podpirajo” zgolj mnenja in vsebine iz spletnih strani s prakso podajanja nestrokovnih informacij o prehrani.
-
Vodni kefir
Vodni kefir je nenavadna, toda v zadnjem času vedno bolj znana pijača, ki naj bi bila alternativa »klasičnemu« kefirju za posameznike z izrazito laktozno intoleranco ali tiste, ki se načrtno izogibajo uživanju živil živalskega izvora. Vodni kefir je lahko zanimiv, še posebej kot osvežitev v poletnih mesecih. V članku izveste več o zgodovini, učinkih na zdravje in pripravi tega napitka.
-
Kaj pa kombuča
Ste že slišali za »neverjetni«, starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti? Kombuča mu rečejo.
Jaz sem, očitno. Sprva me kombuča ni zanimala niti malo, saj sem bil prepričan, da gre za novo v vrsti »superfood« potegavščin. Nerazumljiva cena, visoko-leteče obljube, senzacionalistično poročanje in poveličevanje zdravstvenih učinkov, … že smrdi po »kislem«.
-
Kaj pa cold brew kava?
Hladno varjena kava (t.i. cold brew, ang.) postaja vse bolj priljubljena pijača, še posebej poleti, ko se zunanje temperature čez dan povzpnejo in nam takrat običajna (vroča) kava večkrat ne paše. Cold brew kava je prav tako popularna med tistimi, ki se po “navadni” kavi soočajo s prebavnimi težavami.
-
Kaj pa kava?
Vonj, okus… užitek! Pa saj ni možno karkoli od naštetega opredeliti kot nezdravo. Ali pač?
Pri Feelgood imamo radi kavo, to ni skrivnost. Vendar, poglejmo ali je naš naklonjen odnos do nje preveč pod vplivom izkušnje in pristranskosti, ali je kava res lahko zdrav napitek?
-
Nitrati za zdravje in telesno zmogljivost
Nitrati so v prehrani prisotna snov, ki jih lahko uvrstimo (1) med peščico tistih, ki lahko vplivajo na našo zmogljivost, in (2) med hranila, ki so povezana z ugodnimi učinki na naše zdravje. Kljub temu so nitrati v športnem svetu za enkrat še vedno dokaj nepoznani, zato je njihova uporabnost pogosto spregledana.