Aktualno branje
-
Kaj pa natrijev glutamat?
Natrijev glutamat (monosodium glutamate, ang) ali MSG, je pogosto uporabljen ojačevalec okusa v sodobni prehrani. Gre za ključno sestavino v znani “Vegeti” in podobnih začimbnih mešanicah za pripravo slanih jedi, pogosto pa ga povezujemo tudi z okusom hrane azijskih restavracij.
-
Testosteron in zdravje moških
Testosteron je t.i. moški hormon, ključen za razvoj reproduktivnih organov in značilnih moških karakteristik, kot sta povečana količina mišic oz. puste telesne mase in kostne gostote. O testosteronu se marsikaj govori, še posebej o strategijah kako ga ohranjati na primerni ravni s staranjem. Podrobneje o testosteronu ter kako lahko vplivamo na testosteron iz vidika prehrane, vadbe in življenjskega sloga, si preberite v nadaljevanju članka.
-
Katere maščobe so najboljše za kuhanje?
Znano je, da se različna olja in masti bistveno razlikujejo po lastnostih, zaradi katerih so boljša ali slabša izbira pri pripravi obrokov, ki vključujejo toplotno obdelavo. Termostabilnost je izraz, ki opisuje kako odporna je neka snov na nepovratne kemijske in fizikalne spremembe snovi ob povišanju temperature.
-
Funkcionalna živila
Izraza funkcionalna živila skoraj zagotovo ne slišite dnevno, toda povsem možno je, da kakšno izmed živil ali izdelkov iz te skupine vseeno uživate zelo redno ali celo vsakodnevno, ne da bi sploh vedeli.
-
Kokos in izdelki iz kokosa
Mimo so časi, ko je bil kokos zgolj okus priljubljenih slaščic; kdo ne pozna Raffaello kroglic, Bounty čokoladice in Rum-Kokosa.
-
Kaj pa soja?
Soja in izdelki iz soje, kot so tofu, miso in tempeh, igrajo prominentno vlogo v mnogih azijskih tradicionalnih kuhinjah. V zadnjem času postajajo vse bolj popularni tudi v državah zahodnega sveta, predvsem v Evropi in ZDA.
-
Kaj pa rastlinski nadomestki mesa?
Zdi se, da smo trenutno priča pravemu porastu v popularnosti rastlinskih nadomestkov mesa – od t.i. vegapčičev, veganskih klobasic, zrezkov, rastlinski različici »faširanega« mesa, itd.
-
Kaj pa čokolada?
Čokolada je zagotovo eno izmed najbolj priljubljenih in pomembnih živil v sodobni prehrani. Njen vpliv ni omejen zgolj na naše prehranske izbire, temveč čokolada in njene sestavine - predvsem kakav in sladkor - igrajo tudi pomembno zgodovinsko, družbeno, kulturno in ekonomsko vlogo.
-
Kaj pa jajca?
Jajca so danes vsekakor eno izmed najbolj kontroverznih živil. Včasih se nam zdi, da ima o jajcih skoraj vsak neko svojo zgodbo, ki pa načeloma ne zraste na znanstvenih dokazih, temveč jih “podpirajo” zgolj mnenja in vsebine iz spletnih strani s prakso podajanja nestrokovnih informacij o prehrani.
-
Vodni kefir
Vodni kefir je nenavadna, toda v zadnjem času vedno bolj znana pijača, ki naj bi bila alternativa »klasičnemu« kefirju za posameznike z izrazito laktozno intoleranco ali tiste, ki se načrtno izogibajo uživanju živil živalskega izvora. Vodni kefir je lahko zanimiv, še posebej kot osvežitev v poletnih mesecih. V članku izveste več o zgodovini, učinkih na zdravje in pripravi tega napitka.