Aktualno branje
-
SPET SMO SKUPAJ – WELLINGTON
Zaradi narave dela sem veliko odsoten. In kako bolje kot z odličnim wellingtonskim filejem, v katerem so združene številne tehnike in najboljše sestavine, pokazati družinskim članom, da jih pogrešam in da se zavedam, da jih včasih postavljam na stranski tir?
-
IZ RODA V ROD – POTICA
Moja babica je kraljica potic. Njena potica najbolj diši in ima najboljši okus. Najbrž sem po njej podedoval ljubezen do tradicije, zato skrbno varujem njen recept za potico in ga bom tudi jaz predal svojim naslednikom.
-
PELJI ME NA PIKNIK – LOSOS
Rad imam sprehode v naravo, pogled na tiho reko pa me pomiri po vsem živžavu v kuhinji. Včasih je lahko tak sprehod tudi dober izgovor za romantični piknik v dvoje, na katerem kruhki z dimljenim losom preprosto ne smejo manjkati.
-
HVALA, MAMA – »BUDL«
Ob mrzlih zimskih dneh se večkrat spomnim, kako me je mama učila pripravljati budl. Strogo je nadzorovala, da so bile vse kocke kruha enako velike, in se glasno nasmejala, kadar sem pojedel preveč hrena in nehote spustil solzo ali dve.
-
So nasičene maščobe škodljive?
Učinek nasičenih maščob na zdravje srca in ožilja? Vloga in vpliv nasičenih maščob na naše zdravje sta skoraj zagotovo med najbolj napačno razumljenimi temami na področju prehrane. Razlog za to ni pomanjkanje dokazov ali konkretnega znanja na tem področju. Niti slučajno. Vpliv nasičenih maščob na zdravje je danes eden izmed najbolje raziskanih in natančno kvantificiranih fenomenov v prehrani.
-
Kaj pa maščobe?
Maščobe so eno izmed osnovnih makrohranil v naši prehrani (poleg beljakovin in ogljikovih hidratov) – torej hranil, ki jih na dnevni ravni uživamo v večjih količinah.
-
Fitokemikalije - koristne rastlinske spojine in njihov učinek na zdravje
Ogljikohidratna živila so vir za optimalno zdravje in dolgoživost ključnih bioaktivnih snovi, poljudno imenovanih »koristne rastlinske snovi«, strokovno pa »fitokemikalije«. O teh se podrobneje razpišemo tokrat.
-
99 % stvari, ki jih je o vlakninah dobro vedeti
Prehranske vlaknine predstavljajo »neprebavljivi« del ogljikovih hidratov, ki jih kot vir energije izkoriščajo mikrobi našega črevesja ter ob zadostnem dnevnem vnosu nudijo številne zdravstvene koristi.
Vlaknine so izjemno pomembne za naše zdravje in dobro počutje. Večina ljudi zaužije premalo vlaknin in bi jim dodaten vnos koristil.
-
Zanimive bibarije za naše najmlajše
Naši malčki se neznansko zabavajo, ko se igramo igre s prsti ali prepevamo pesmice in zraven besedilo oponašamo z rokami. Z večjimi otroki pa se radi igramo kratkočasne odštevanke. Te igre so zelo priročne, saj jih lahko igramo povsod in kadarkoli. Zato smo pripravili seznam bibarij in iger s prsti, ki jih imajo naši mulci radi.
-
Kaj pa ogljikovi hidrati?
Ogljikovi hidrati so pogosto »na tapeti«, ko je govora o hujšanju in preoblikovanju telesa. Na žalost pa so ogljikovi hidrati v sodobni družbi prepogosto le napačno razumljeni in je njihova resnična »esencialnost« zanemarjena.
Kaj sploh so ogljikovi hidrati, zakaj so pomembni, kje jih najdemo v prehrani in kakšne so potrebe po njih … vse to sledi v nadaljevanju članka.