Aktualno branje
-
Semena
Semena načeloma povezujemo z zdravo in uravnoteženo prehrano. V ljudskem izročilu so zasidrana kot bogat vir najrazličnejših hranil in v trgovinah jih po navadi najdemo na policah s t.i. »zdravimi« živili. Določene predstavnice semen se celo razglašene za t.i. »superživila«.
-
Ribe in druga morska hrana
Ribe in ostala morska hrana (morski sadeži, školjke, škampi itd.) so že tisočletja, najbrž celo stotisočletja del prehrane ljudi in naših prednikov. Evolucijski antropologi celo domnevajo, da je bilo uživanje morske hrane eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki so prispevali k razvoju naših (velikih) možganov.
-
Oreščki
Oreške se pogosto smatra kot del »zdrave in uravnotežene prehrane« ter vir »zdravih« maščob in celo beljakovin. Namiguje se, da bi več oreškov v prehrani koristilo skorajda vsakomur. Pa je temu res tako?
-
Žita – vpliv na zdravje in telesno sestavo
V tokratnem članku predstavljamo skupino živil, okoli katere se je v zadnjih nekaj letih nabrala občudovanja vredna mitologija. Žitarice so iz nekega razloga povsem neupravičeno postale znane kot izvor vsega slabega v prehrani – podtika se jim vse od debelosti do najrazličnejših kroničnih obolenj. Če vas zanima koliko od tega so čenče in kaj o žitih ugotavlja znanstvena literatura na področju prehrane, prebrite preostanek članka.
-
Kaj pa jod in jodirana sol?
Ste vedeli, da je bila golšavost še ne tako dolgo nazaj eden izmed največjih svetovnih javno-zdravstvenih problemov? Dokler ni raziskava med leti 1916 in 1920, na vzorcu 5000-ih ameriških učenk iz mesta Akron v zvezni državi Ohio (ZDA), prva dokazala, da je dodajanje joda v prehrano 100 % učinkovito za preprečevanje golšavosti. Poleg tega, da z dodajanjem joda v prehrano enopotezno preprečujemo golšavost, ki je bila zgodovinsko gledano po navadi posledica pomanjkanja, je jod pomemben še za številne druge ključne telesne funckije. Jodiranje soli je zaradi tega še danes eden izmed najpomembnejših in najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov na področju prehrane.
-
Povejte z okusom - piknik
Počasi le prihajajo k nam tudi toplejši dnevi. Ko je vreme toplo in se letni čas obrača na poletje, se začne obdobje piknikov. Vsi se jih veselimo, saj piknik pomeni družinsko druženje v naravi, pečenje mesa, uživanje sveže zelenjave in sadja, kakšne športne igre, dobro glasbo itd.
-
Kaj pa baker?
Baker ima podobno vlogo v skupini elementov v sledovih, kot je na primer tista vitamina E v družini maščobotopnih vitaminov - čeprav sta oba, baker in vitamin E, zelo pomembna za naše zdravje, se ju v luči svojih bolj znanih »partnerjev« rado spregleda. Podobno kot vitamin D pogosto zasenči pomen vitamina E, tudi železo meče senco na baker.
-
Kaj pa selen?
Selen je bil odkrit v prvi polovici 19. stoletja in v dvestotih letih od njegovega odkritja se je znanje o pomenu tega mikrohranila za človeško zdravje bistveno razvilo. Sprva je bil selen namreč kategoriziran kot rakotvoren in škodljiv, danes pa vemo da je esencialno hranilo. Kljub temu s selenom ne gre pretiravati, saj se večina ugodnih učinkov tega elementa nahaja v relativno ozkem intervalu vnosa. Prekoračenje tega intervala se začne že precej hitro povezovati s toksičnimi učinki.
-
Kaj pa kalcij?
Kaj pomislite ob omembi kalcija? Najbrž na mleko in kosti? Zagotovo sta to dobri asociaciji, vendar pa je kalcij pomemben za veliko več kot "zgolj" kosti in tudi najdemo ga v nekaterih drugih živilih poleg mlečnih izdelkov.
Podrobneje o pomenu kalcija v prehrani, kje ga najdemo, o nevarnosti nespametnega dopolnjevanja s kalcijem in še veliko več, izveste v nadaljevanju članka. -
Vitamin K
Vitamin K je slabo poznan in pogosto spregledan, še posebej v luči bolj znanih vitaminov, kot sta vitamina D in C. Vitamin K si zasluži bistveno več izpostave, še posebej pri nekom, čigar prehranske navade so bolj »moderne«. S tem mislim, da se načrtno izogiba živilom živalskega porekla in nima razvitega okusa po naravno fermentiranih živilih.