WEB 1140x400px

Srčno predani tradiciji

Video zgodbe avtohtonih rastlin in živali najdete spodaj s klikom na "več".

Ko smo srčno predani tistemu, kar pride iz nas - iz naših misli, iz naših rok, iz naše zemlje, ustvarimo nekaj, kar ostane za nami.

To jesen vam Mercatorju skupaj s pridelovalci iz vseh krajev Slovenije predstavljamo tradicionalne, domače, avtohtone izdelke, s katerimi prinašamo slovensko tradicijo na naše police.

Od nekdaj naše

V Mercatorju čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen ohranjanja avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

V Sloveniji domuje 13 avtohtonih in 14 tradicionalnih živalskih pasem, obenem pa še 41 avtohtonih in 18 tradicionalnih rastlinskih vrst. Več o pomenu teh poimenovanj si preberite tukaj.

V nadaljevanju spoznajte nekatere od njih in odkrijte njihove lastnosti, prednosti in gromozanski pomen na naš ekosistem, prehranjevanje, planet in življenje. 

Video zgodbe

Oglejte si 5 video zgodb, ki so jih povedali cikasto govedoslovenska ajdabovška ovcadolenjska voščenka in štajerska kokoš

  • AVTOHTONO CIKASTO GOVEDO

    Edina slovenska avtohtona pasma govedi, polna najboljšega mleka in čisto prava filmska zvezda. 

  • SLOVENSKA AJDA DARJA

    Zori po Koroškem, po Kranjskem in v povsod drugod. Obožujejo jo čebelice in ona njih. Rada se pohvali, da prijateljuje z grškimi filozofi.

  • AVTOHTONA BOVŠKA OVCA

    Pravijo ji tudi »Trentarka« in skrbi, da je najboljšega mleka za najboljši bovški sir vedno dovolj. Z veseljem pa z nami deli tudi zgodovinske trače.

  • DOLENJSKA VOŠČENKA

    Redka slovenska avtohtona vrsta jablane, ki se spremeni v najslajši jabolčnik in nikoli ne pade daleč od drevesa.

  • ŠTAJERSKA RJAVA KOKOŠ

    Je temno rjave barve z belimi lički in nese najboljša domača jajca daaaaleeeeč naokoli. Govori se, da je izumila štajerščino.

Izdelki

V okviru lokalne ponudbe vam v oktobru predstavljamo kar 96 izdelkov iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.

 Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače.

Vstopite v spletno trgovino

Etno-kulinarični blog

Spremljajte zapise znanega slovenskega etno-kulinarika Klemna Koširja, ki bo obiskal nekaj naših lokalnih pridelovalcev Radi imamo domače. Klemen je predan ohranjanju slovenske etnološke tradicije, saj z zapisovanjem starih slovenskih receptov, navad, običajev in ritualov skrbi, da le-ti ne bodo pozabljeni.

  • Blog #4: Oljarna Jeruzalem SAT iz Središča ob Dravi

    V Središču ob Dravi je družina Vargazon postavila oljarno že daljnega leta 1919.

  • Blog #3: Ekološka kmetija Kukenberger

    Kukenberger sicer prihaja s kmetije, kjer so se z mlekarstvom ukvarjali že stari starši. A se je od takrat marsikaj spremenilo ali povsem obrnilo na glavo.

  • Blog #2: Ekološka kmetija Žgajnar

    Glavnino dejavnosti eko kmetije predstavljajo rjave in sive pasme krav molznic, ki dajejo najboljše mleko.

  • Blog #1: Kmetija družine Trstenjak

    Kmetija Trstenjak je ena večjih predelovalnic ekološkega sadja v Sloveniji.

Knjižica Od nekdaj naše s tradicijo

Prelistajte knjižico in spoznajte slovenske avtohtone pasme in sorte ter izdelke iz njih.

Banner RID 1200x500px6

Prelistajte knjižico in spoznajte

slovenske avtohtone pasme in sorte

ter izdelke iz njih.

Prelistajte knjižico

Vas zanima več o projektu Radi imamo domače

Na vstopno stran projekta