Srčno predani tradiciji
Video zgodbe avtohtonih rastlin in živali najdete spodaj s klikom na "več".
Ko smo srčno predani tistemu, kar pride iz nas - iz naših misli, iz naših rok, iz naše zemlje, ustvarimo nekaj, kar ostane za nami.
To jesen vam Mercatorju skupaj s pridelovalci iz vseh krajev Slovenije predstavljamo tradicionalne, domače, avtohtone izdelke, s katerimi prinašamo slovensko tradicijo na naše police.
Od nekdaj naše
V Mercatorju čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen ohranjanja avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.
V Sloveniji domuje 13 avtohtonih in 14 tradicionalnih živalskih pasem, obenem pa še 41 avtohtonih in 18 tradicionalnih rastlinskih vrst. Več o pomenu teh poimenovanj si preberite tukaj.
V nadaljevanju spoznajte nekatere od njih in odkrijte njihove lastnosti, prednosti in gromozanski pomen na naš ekosistem, prehranjevanje, planet in življenje.
Video zgodbe
Oglejte si 5 video zgodb, ki so jih povedali cikasto govedo, slovenska ajda, bovška ovca, dolenjska voščenka in štajerska kokoš.
-
AVTOHTONO CIKASTO GOVEDO
Edina slovenska avtohtona pasma govedi, polna najboljšega mleka in čisto prava filmska zvezda.
-
SLOVENSKA AJDA DARJA
Zori po Koroškem, po Kranjskem in v povsod drugod. Obožujejo jo čebelice in ona njih. Rada se pohvali, da prijateljuje z grškimi filozofi.
-
AVTOHTONA BOVŠKA OVCA
Pravijo ji tudi »Trentarka« in skrbi, da je najboljšega mleka za najboljši bovški sir vedno dovolj. Z veseljem pa z nami deli tudi zgodovinske trače.
-
DOLENJSKA VOŠČENKA
Redka slovenska avtohtona vrsta jablane, ki se spremeni v najslajši jabolčnik in nikoli ne pade daleč od drevesa.
-
ŠTAJERSKA RJAVA KOKOŠ
Je temno rjave barve z belimi lički in nese najboljša domača jajca daaaaleeeeč naokoli. Govori se, da je izumila štajerščino.
Izdelki
V okviru lokalne ponudbe vam v oktobru predstavljamo kar 96 izdelkov iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.
Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače.
Vstopite v spletno trgovinoEtno-kulinarični blog
Spremljajte zapise znanega slovenskega etno-kulinarika Klemna Koširja, ki bo obiskal nekaj naših lokalnih pridelovalcev Radi imamo domače. Klemen je predan ohranjanju slovenske etnološke tradicije, saj z zapisovanjem starih slovenskih receptov, navad, običajev in ritualov skrbi, da le-ti ne bodo pozabljeni.
-
Blog #4: Oljarna Jeruzalem SAT iz Središča ob Dravi
V Središču ob Dravi je družina Vargazon postavila oljarno že daljnega leta 1919.
-
Blog #3: Ekološka kmetija Kukenberger
Kukenberger sicer prihaja s kmetije, kjer so se z mlekarstvom ukvarjali že stari starši. A se je od takrat marsikaj spremenilo ali povsem obrnilo na glavo.
-
Blog #2: Ekološka kmetija Žgajnar
Glavnino dejavnosti eko kmetije predstavljajo rjave in sive pasme krav molznic, ki dajejo najboljše mleko.
-
Blog #1: Kmetija družine Trstenjak
Kmetija Trstenjak je ena večjih predelovalnic ekološkega sadja v Sloveniji.
Knjižica Od nekdaj naše s tradicijo
Prelistajte knjižico in spoznajte slovenske avtohtone pasme in sorte ter izdelke iz njih.
Prelistajte knjižico in spoznajte
slovenske avtohtone pasme in sorte
ter izdelke iz njih.
Prelistajte knjižicoVas zanima več o projektu Radi imamo domače
Na vstopno stran projekta