Sezonsko in lokalno

Ponudba je del projekta: Radi imamo domače.

Predanost obrodi najboljše sadove. Skupaj z lokalnimi pridelovalci smo razvili nove izdelke linije Radi imamo domače in jo tako obogatili s ponudbo svežih lokalnih češenj, malin in borovnic, hkrati pa še poglobili vez in sodelovanje z lokalnim okoljem. Linija izdelkov pod blagovno znamko radi imamo domače zdaj šteje že 69 izdelkov.

Nekatere izmed njih najdete tudi v naši spletni trgovini.

Domače maline

V ponudbi izbranih hipermarketov in supermarketov po Sloveniji, boste našli sveže maline, skrbno nabrane v nasadih po Sloveniji. Nabirale in prebirale so jih skrbne roke, v trgovini pa jih boste prepoznali po znaku Radi imamo domače.

Okus malin nas razvaja vse tja do julija, do takrat pa nabirajo vitamine preko sončnih žarkov, s katerimi so obsijane.

Zaradi letošnjih vremenskih nevšečnosti je količina pridelanih malin sicer manjša, sezona pa je posledično tudi krajša. Prav zato, vam jih lahko ponudimo samo v izbranih trgovinah po Sloveniji.
Ne pozabite, da so domače maline sinonim za kakovost, saj so zorjene na slovenskih tleh, ročno nabrane in presotirane, imajo pa tudi najkrajše dobavne poti.

Osvežite se s klasično sladico, pripravljeno na nekoliko drugačen način. Tjaša in Blaž iz Midva kuhava sta za vas pripravila recept Ljubljanskih skutinih palačink z osvežilnimi malinami Radi imamo domače.

04 Mercator RID2021 web 720x400px dodatno 2
ljubljanske palacinke full 5
ljubljanske palacinke full 6
ljubljanske palacinke full 8

Ljubljanske palačinke

Sestavine za palačinke:

  • 2 jajci
  • 500 ml mleka
  • 250 g pšenične ostre moke GREGURMAN
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlica rastlinskega olja

Ostalo:

  • borovnice s&z
  • maline s&z
  • sladkor v prahu


Postopek za pripravo palačink

  • V skledo ubij obe jajci in ju zasuj s ščepcem soli, 1 žlico sladkorja in vanilijevim sladkorjem.
  • Vse skupaj penasto stepi z metlico.
  • Prilij mleko, pomešaj, ter dodaj še moko.
  • Maso temeljito preklofaj, da se znebiš morebitnih grudic moke.
  • Na koncu primešaj še 1 žlico sončničnega olja.
  • Maso pusti na miru 30 minut, da se odpočije od nadležnega mlatenja.
  • Ponev pristavi na srednji-visoki ogenj.
  • Ko se ponev dodobra segreje, vanjo vlij toliko mase, da z vrtenjem ponve pokriješ njeno dno.
  • Ko se masa na vrhu palačinke posuši, jo obrni in peci še 10 sekund na drugi strani.
  • Pridno speci palačinke iz vse mase - pride jih približno 12.

Sestavine za nadev:

  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 1 šopek svežega pehtrana
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 2 žlici medu z rumom BOŽNAR
  • 100 ml sladke smetane

Postopek za pripravo nadeva

Nadev:

  • Pehtran na drobno nasekljaj.
  • V posodo nameči obe jajci, 500 g skute, nasekljan pehtan, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 žlici medu in 100 ml sladke smetane.
  • Vse skupaj dobro premešaj.
  • Palačinke premaži z nadevom in jih klasično zvij ter postavi v pekač.


Preliv:

  • 1 jajce
  • 200 ml sladke smetane

Preliv:

  • Jajce razžvrkljaj in mu primešaj 200 ml sladke smetane.
  • Z dobljeno zmesjo prelij palačinke v pekaču.

Peka:

  • Pečico segrej na 200 °C in vanjo za 30 minut postavi pekač s palačinkami.
  • Palačinke še tople posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z borovnicami in malinami.

Domače borovnice

V ponudbi izbranih hipermarketov in supermarketov boste našli sveže borovnice, skrbno nabrane v nasadih po Sloveniji iz rok kar 20 do 40 nabiralcev. Prepoznali jih boste po znaku Radi imamo domače.

Svoje brbončice lahko z borovnicami razvajamo v juniju in tudi juliju, povprečno pa so obsijane s soncem kar 60 dni.

Zaradi letošnjih vremenskih nevšečnosti, je količina pridelanih borovnic manjša in sezona tudi krajša. Prav zato, vam jih lahko ponudimo le v izbranih večjih trgovinah po Sloveniji.

Ne pozabite pa, da so domače borovnice še vedno sinonim za kakovost, saj so zorjene na slovenskem soncu, ročno nabrane in presotirane ter imajo najkrašje dobavne poti.

Borovnice so odličen dodatek k poletnim sladicam. Poskusite pripraviti ljubljanski štrukelj po receptu Tjaše in Blaža iz Midva kuhava. Preprosta, a odlična sladica, ki bo razveselila prav vsakega. Za popoln recept poskrbite vi, za sadno svežino pa naše odlične borovnice.

04 Mercator RID2021 web 720x400px dodatno
ljubljanski strukelj full 1 1
ljubljanski strukelj full 6
ljubljanski strukelj full 5

Ljubljanski štrukelj

Sestavina za masleno kvašeno testo

  • 20 g kvasa
  • 8-9 žlic mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 20 g raztopljenega masla
  • 5 žlic smetane
  • 2 rumenjaka
  • 0,5 žličke soli
  • 1 žlica ruma
  • 220 g bele moke
  • 50 g pirine moke MOKA PIR.GREGURMAN 1000 G
  • 180 g masla

Nadev:

  • 2 pesti borovnic
  • 3-4 žlice lešnikovega namaza NAMAZ LEŠNIKOV MALINCA 200G

Premaz:

  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka
  • 50 g temne čokolade s solnim cvetom ČOK.OKUSI SLO.TEM.SOL.CVET 90G

PRIPRAVA

Testo:

  • Kvas nadrobi v toplo mleko in dodaj 1 žličko sladkorja. Dobljeni kvasec pusti na toplem, da naraste.
  • V posodo stresi belo in pirino moko, 2 žlici sladkorja in pol žličke soli.
  • Dodaj 20 g raztopljenega masla, smetano, oba rumenjaka in rum.
  • Vse skupaj zmešaj in zgneti v gladko in prožno testo.
  • Posodo pokrij in pusti, da testo vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.

Oblikovanje:

  • Testo razvaljaj v pravokotnik debeline noževega roba.
  • 180 g hladnega masla nareži na tanke rezine in jih razporedi po polovici testa.
  • Drugo polovico testa prepogni čez polovico z maslom.
  • Dobro pritisni, da zračni mehurčki uidejo ven, maslo pa se lepo razporedi.
  • Ko se obe plasti sprimeta, testo razvaljaj v pravokotnik.
  • Pravokotnik zdaj zloži samega vase tako, da ga na oko razdeliš na tretjine in zunanji tretjini prepogneš navznoter - kot zloženka. Testo zasukaj za 90 stopinj in ponovi postopek zlaganja.
  • Prepognjeno testo pusti 15 minut, da vzhaja, nato ga zopet razvaljaj v pravokotnik in prepogni po tretjinah podolgem in počez.
  • Postopek ponavljaj, dokler testa trikrat ne prepogneš in razvaljaš.
  • Testo 30 minut pusti, da vzhaja, nato ga razvaljaš, a ne pretenko.
  • Testo premaži z lešnikovim namazom in ga potresi z borovnicami.
  • Štrukelj zvij in ga prestavi na pladenj za peko.
  • Štrukelj premaži z mešanico jajca in dveh žlic mleka.
  • Peče naj se 20 minut pri 180 °C.

Domače češnje

V ponudbi izbranih hipermarketov in supermarketov boste našli sveže češnje, ki so jih na malih kmetijah v Goriških brdih obirale in prebirale pridne roke. Prepoznali jih boste po znaku Radi imamo domače.

Že tako kratka sezona češenj, ki se začne v sredini maja in konča konec junija, je letos zaradi vremenskih nevšečnosti še nekoliko krajša.

Tudi pridelane količine teh težko pričakovanih poletnih sadežev so manjše, zato vam jih lahko ponudimo le v izbranih večjih trgovinah po Sloveniji.

Kljub vsemu pa so briške češnje še vedno sinonim za kakovost, saj so zorene na soncu, ročno obrane in imajo najkrajše dostavne poti.

Privoščite si jih in podprite lokalne pridelovalce.

04 Mercator RID2021 web 720x400px2

Recepti s češnjami

Sveže češnje so osvežujoč poletni prigrizek, uporabite pa jih lahko tudi kot popestritev raznovrstnih poletnih sladic. Idealne so tudi kot ozimnica. Zamrznjene ali toplotno obdelane v kompotih in marmeladah vam bodo vse leto obujale spomin na poletje. Predlagamo, da pokusite češnjevo marmelado po recpetu Midva kuhava.

janska vezivka full 2 v2
janska vezivka full 720
janska vezivka full 720px

Češnjeva marmelada

Sestavine:

  • 1 kg češenj
  • 1 kg želirnega sladkorja, 1 : 1
  • 1 žlica vaniljeve paste

Postopek priprave:

  • Češnje izkoščite in jih dajte v lonec skupaj s sladkorjem in vaniljevo pasto.
  • Kuhajte do vrelišča, nato pa še 4 minute.
  • Naredite poskus želiranosti – na hladen krožnik dajte žličko marmelade in poglejte, ali želira. Če je marmelada še vedno tekoča, potem kuhajte naprej in ponovite poskus.
  • Po želji lahko češnje pretlačite s paličnim mešalnikom, da dobite marmelado, lahko pa jih pustite take, kot so, in imate džem.
  • Marmelado napolnite v vroče sterilizirane kozarce.
  • Marmelada se odlično poda k janški vezivki.

Janška vezivka

Sestavine:

  • 1 kg bele pšenične moke
  • 250 ml mleka
  • 150 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 2 ščepca soli
  • 6 jajc
  • 100 g masla
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 20 ml sončničnega olja RID
  • 42 g svežega kvasa
  • 1 žlica datljevega likerja ZALC

Premaz:

  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka

Postopek priprave:

  • Kvas nadrobite v toplo mleko in dodajte 1 žlico sladkorja. Kvasec pustite na toplem, da naraste.
  • Stopite maslo.
  • V posodo stresite moko, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sol.
  • Dodajte 6 jajc, stopljeno maslo, sončnično olje, liker in kvasec.
  • Vse skupaj premešajte, nato pa gnetite, dokler testo ne postane mehko in voljno.
  • Posodo pokrijte in pustite, da testo v njej vzhaja 1 uro.
  • Testo razpolovite. Vsaki polovici odtrgajte še majhen košček, iz katerega potem oblikujete poljubno dekoracijo – Tjaša in Blaž sta se odločila za kito.
  • Pripravite dva hlebčka in dve kiti, ju pokrijte in pustite vzhajati še 20–30 minut.

Peka:

  • Pečico segrejte na 200 °C.
  • V skodelici razžvrkljajte jajce in 2 žlici mleka.
  • Z jajcem premažite hlebček, nato nanj položite kito in tudi to premažite.
  • Postopek ponovite še z drugim hlebčkom in kito.
  • Vezivko pecite 20–30 minut pri 200 °C.

 

Junija širimo bogato ponudbo

Kmalu boste lahko na naših policah izbrali domače maline in borovnice. Spremljajte nas na spletni strani, Facebooku in Instagramu, kjer vas bomo o ponudbi pravočasno obvestili.