Za najbolj domače praznike
Zapis je del projekta: Radi imamo domače.
Za praznični čas … si vzemite čas za družino in vse tiste, ki vam pomenijo največ. V čarobnem decembrskem vzdušju skupaj z njimi ustvarite nepozabne spomine, ki naj se začnejo za praznično pogrnjeno mizo, na kateri postrezite jedi, pripravljene iz domačih sestavin, za katere veste, od kod prihajajo in kako so narejene – iz majhnih slovenskih družinskih podjetij, ki z ljubeznijo in spoštovanjem večletne tradicije skrbijo za to, da so vaši prazniki še slajši in … še bolj domači.
Slastna božična večerja pri Vogrinčevih
Za praznike je pri Vogrinčevih veselo, saj si družina končno vzame čas zase. »Ob večerih se skupaj pogrejemo s skodelico toplega čaja ali vroče čokolade, se pogovarjamo in uživamo v družbi drug drugega,« poudarja podravska družina, ki se ukvarja s pridelavo ekološko vzgojenih jajc talne reje. »Večina družin se obdaruje na božično jutro, mi pa to storimo na božični večer. Najprej se posedemo k božični večerji, za katero pripravimo francosko solato, pečenko z mletim mesom ter sladke dobrote, v vsem, kar damo na mizo, pa uporabimo bio domača kokošja jajca,« poudarjajo Vogrinčevi, ki se po večerji prestavijo k novoletni smrečici. »Eden za drugim odpiramo darila in se ob tem odlično zabavamo. To je naša božična tradicija, ki nam zelo veliko pomeni,« pove lastnik podjetja Damjan Vogrinec. »Veliko hodimo tudi na obiske, ko pa gosti pridejo k nam, jih pričaka bogato obložena miza, na kateri ne manjka jajčnih dobrot. Ko pripravljate te, jajca iz hladilnika vedno vzemite malce preden začnete z delom. Pripravljena jed bo še okusnejša!«
Tekmovanje v peki medenjakov pri Pergerjevih
»Takrat, ko večina uživa v praznikih, mi najbolj delamo,« se smejijo pri Pergerjih, kjer tradicija ni le beseda, pač pa način življenja, saj se tradicionalna slovenska obrt medičarstva, lectarstva in svečarstva pri njih iz roda v rod prenaša že 260 let. »Skrivnosti edinstvenih družinskih postopkov in drugih naših posebnosti (imamo na primer več kot 1000 lastnih verzov za lectova srca, ki jih je skrbno zbirala babica, profesorica slovenskega jezika, danes pa tradicijo nadaljuje sin Hrabro) se uči že deveta generacija,« ponosno pripoveduje Lucian Perger, ki se nikoli ne naveliča omamnega vonja sveže pečenih medenjakov iz lastnega posebnega medenega testa, ki se ne širi le iz njihovih delavnic, pač pa tudi domov. Testo, čigar recept je skrbno varovana družinska skrivnost, zagotavlja še posebej okusne in mehke medenjake, saj pred uporabo le-to vsaj dva meseca počiva v posebnih hrastovih čebrih. »Peka medenjakov je pri nas zabava za vso družino, saj kar malce tekmujemo v tem, čigavi medenjaki bodo najbolj slastni in najlepše okrašeni.« Da pa lahko ob peki medenjakov po enostavnem in hitrem postopku uživate tudi vi, so se pri Pergerjih odločili svoje ekološko medeno testo, nagrajeno za najbolj inovativni izdelek preteklega leta, ponuditi v obliki, ki je primerna za ustvarjanje doma. Ste ga že poskusili?
Čakanje Božička v Lotos Gourmet
»December je pri nas vesel od takrat, ko Miklavž s sadjem in oreščki razveseli otroke, v prazničnem vzdušju pa smo nato vse do božične večerje. Zanjo vsak pripravi nekaj, tako da je rezultat skupnega dela, tradicionalno pa se zaključi z limoninim oz. čokoladnim kolačem, prelitim z malinovo pulpo,« o decembrskem vzdušju pripovedujejo v podjetju Lotos Gourmet, kjer poleg klasičnih in eko sadnih pulp, ki se podajo slanim in sladkim jedem, pripravljajo tudi sveže slaščice in pirine piškote, narejene brez jajc. »Ko pojemo, počakamo na Božička. Najmlajša hčerka vsako leto sliši zvončkljanje njegovih sani in steče na balkon, toda vedno ga za las zgreši,« z iskrico v očeh pove Mojca, lastnica Lotos Gourmeta. »Za novo leto praznujemo bolj umirjeno, otroci, ki so sedaj že veliki, ga včasih preživijo tudi kje drugje, si pa malo po polnoči vedno vzamemo čas za ljubeč družinski klic. V hitrem tempu življenja ni ravno veliko priložnosti za negovanje družinskih tradicij, zato nam je božič, ko se vsi zberemo na kupu, še toliko pomembnejši. Vzamemo si čas za tisto, kar resnično šteje – drug za drugega ter za dobro domačo hrano.«
Obisk Miklavža pri Podjedovih
»Decembrske praznike praznujemo skromno, v krogu družine in naših najbližjih,« pripoveduje družina, ki se v idilični gorenjski vasi Olševek že vrsto let ukvarja s predelavo mleka. »Decembrsko praznovanje vrhunec doseže na božični večer, ko se miza družine Podjed šibi pod težo najrazličnejših dobrot. »Skoraj vse, kar pripravimo za božično večerjo, pridelamo sami ali pa kupimo na okoliških kmetijah, saj verjamemo, da je povezovanje z drugimi lokalnimi kmetijami izjemno pomembno,« pove Franci, ustanovitelj in idejni vodja Mlekarstva Podjed. »Božič nam pomeni veliko, saj si takrat lahko vzamemo čas drug za drugega, skupaj postavimo novoletno smrečico in jaslice ter odidemo k sveti maši, poleg večerje pa na božični večer nikoli ne manjkajo domači masleni piškoti, narejeni po receptu naše babice. Vsi jih obožujemo,« o božični tradiciji svoje družine spregovori Franci, ki uporabo Podjedovega masla priporoča pri pripravi številnih jedi. »Naše maslo, ki ima na vrhu odtisnjeno planiko in ga oblikujemo s pomočjo lesenih modelčkov, je kot naročeno za pripravo slaščic, različnih omak in namazov … Ste klasično orehovo potico že kdaj naredili z našim maslom in kislo smetano? Poskusite, ne bo vam žal!«
Izmenjava doma narejenih božičnih daril, pri Gegurmanu
»Pri nas se advent začne z Miklavžem, ko pečemo piškote, ki jih drug pred drugim skrivamo, saj drugače takoj poidejo,« povejo v družinskem podjetju GreGurMan, ki se ukvarja s pridelavo žit, ki jih z mlinom na kamne zmeljejo v svežo moko. »December proslavljamo vse do božičnega večera, ko se zberemo v krogu ožje družine in prijateljev. Gostitelj okrasi božično drevesce in pripravi juho ter glavno jed, ostali pa prinesemo potico, narejeno iz domače pirine moke, božični kruh … Dobrot na mizi ne manjka, vse pa so pripravljene iz domačih izdelkov. Po večerji nastopi čas, ki se ga najbolj veselimo, saj si izmenjamo darila – poklanjamo malenkosti, kot so vina, salame, marmelade, piškoti in mešanice čajev, posebej pa se potrudimo, da podarimo nekaj, kar smo ustvarili sami,« pripovedujejo v podjetju, v katerem pri peki adventnih slaščic prisegajo na fino mleto pirino, pšenično krušno in polnozrnato moko. »S prvim dvema boste tudi manj spretni pripravili okusne praznične sladice, če ste malo bolj izkušeni, pa uporabite polnozrnato moko.«
Nazaj na stran Malega šefa.
Nazaj