Tradicionalna slovenska srnasta koza
Slovenska srnasta koza izvira iz Alp. V preteklosti je nastala z oplemenjevanjem različnih populacij koz s srnasto pasmo iz Nemčije in/ali Francije. Pasma je zdaj razširjena po celotnem območju Slovenije.
Načini in namen reje
Osnovna krma sta seno ali paša z dodatkom žit ali močnih krmil, ki so obvezna v intenzivnih rejah. Pasma je namenjena prireji mleka in kozličev. Mleko se predeluje v sir in druge mlečne izdelke. Stranska proizvoda sta albuminska skuta in sirotka.
Opis pasme
Koze so manjšega okvirja. Dlaka je kratka in gladka, pri samcih je lahko daljša na vratu in po hrbtu. Dlaka je sivorjave do rjavordeče barve, nekatere živali so temno rjave s črno progo po hrbtu, črnimi ušesi in črno konico repa. Glava je značilna, plemenita mlečna, kozli imajo tipično samčevo glavo. Okvir živali je dolg s trikotnim profilom. Poznamo rogate in brezrožne živali. Priporočljivo je, da so samci, ki jih rejci uporabijo za pleme, rogati.
Značilnosti pasme
Srnasta pasma koz je izrazito mlečna pasma. Živali so odporne, dobrega zdravja in kar je najpomembnejše, tudi v slabih pogojih reje ohranjajo dobro prirejo. Primerna je tako za pašno rejo na strmih pašnikih kot tudi za hlevsko rejo. Tudi omišičenost kozličev za zakol je zadovoljiva.
Spoznajte tradicionalno slovensko srnasto kozo
Nimajo vsi samci rogov, za dobro potomstvo pa so bolj zaželjeni rogati.
Izdelki srnaste koze Od nekdaj domače
Izdelki Od nekdaj naše so na policah posebej označeni, poiščite pa jih tudi v Spletni trgovini Mercator.
-
MLADI SIR
v olju, 212 g,
Sirarstvo Videc -
MLADI SIR
kozji, neslani,
pakiran,
Sirarstvo Videc -
SIR KAPRIN
kozji, pakiran,
Sirarstvo Videc -
SIR TINCL
poltrdi, kozji, klasik ali
s poprom, pakiran,
Sirarstvo Videc -
SIR GUZAJ, FRANCL
trdi, kozji, pakiran,
Sirarstvo Videc -
POLTRDI SIR
kozji s tartufi,
pakiran,
Sirarstvo Vide -
MLADI SIR
kozji, pakiran,
Sirarstvo Videc -
SIR SONČEK
kozji, mehki, pakiran,
Sirarstvo Videc -
SIROTKA
fermentirana kozja,
0,5 l, Sirarstvo Videc
Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače.
Vstopite v spletno trgovinoRecept - mlinčevka
Drugo ime za to sladko jed iz Posavja in Bizeljskega je kuhana potica, saj jo tvorijo izmenjujoče plasti kuhanih mlincev in skutinega nadeva.
Na receptNazaj na vstopno stran Od nekdaj naše
Nazaj