Tortica iz jetrne terine
Tortico iz jetrne terine sta pripravili Sara in Naja iz Osnovne šole Anton Ukmar iz Kopra.
Sestavina in priprava
Tortica iz jetrne terine:
- Pistacije,
- Zeleno jabolko,
- Sladkor,
- Telečja jetra,
- Kuhan pršut,
- Sol, poper, mleti česen, sveža zelišča,
- 2 beljaka,
- File piščančjih prsi,
- Limonina lupina,
- Drobtine po potrebi.
Čebulna marmelada:
- Sladkor,
- Rdeča čebula,
- Gorčična semena,
- Sola jabolko.
Solata
- Kitajsko zelje,
- Rdeča paprika,
- Mlada čebula
Šparglji:
- Šparglji,
- Maslo,
- Sol.
Omleta:
- 2 jajci, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, …),
- 2 rumenjaka,
- Maslo, sol, poper.
Pražena jetrca:
- telečja jetrca,
- Čebula,
- Sol poper,
- Olivno olje,
- Belo vino
Tortica iz jetrne terine
Modele za muffine po dnu rahlo potresemo s sladkorjem, na dno položimo na njih 4 mm rezine jabolka, obložimo obod vsakega modelčka s kuhanim pršutom in napolnimo z maso. Beljak, začimbe, jetra, piščančji file, odrezke kuhanega pršuta, fino nastrgano limonino lupino, zelišča zmeljemo v maso. Pečemo na 200 stopinj 15 minut.
Čebulna marmelada iz rdeče čebule
Rdečo čebulo oluščimo in očistimo, narežemo na rezine in popražimo, zalijemo z jabolčnim sokom in podušimo do mehkega. Ko tekočina povre, dodamo sladkor in gorčična semena ter nad malim ognjem mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Po potrebi dolijemo še malo jabolčnega soka. Kuhamo do želene gostote.
Solata
Vso zelenjavo narežemo na tanke rezance. Začinimo s soljo, poprom, mletim česnom in olivnim oljem ter rahlo okisamo.
Šparglji:
Šparglje očistimo, prerežemo na pol in jih na hitro popečemo na maslu. Rahlo posolimo.
Jajčna omleta
Jajca dobro zžvrgljamo, lahko dodamo sveža sesekljana zelišča, osolimo. Ponev dobro segrejemo, stopimo maslo in prilijemo zžvrgljana jajca. Ko so jajca skoraj zakrknila, omleto prepognemo na pol in serviramo. V sredini naj bo še sočna.
Pražena jetrca
Uporabimo enako težo jeter in čebule. Oboje tanko narežemo. Prepražimo čebulo na nekoliko maščobe. Ko je čebula dovolj mehka, dodamo jetrca, jih nahitro prepražimo ter prilijemo nekaj vina. Ko vino izpari, jetra serviramo in začinimo (sol, poper).
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se