Štefani pečenka s prilogo
Štefani pečenko s pire gomoljno zeleno ter hrenovo omako sta pripravili Izidor in Domen iz Osnovne šole Planina pri Sevnici.
Sestavine:
Štefani pečenka s kuhanim pršutom:
- mleto mešano meso 450 g,
- kuhan pršut Kras 450 g,
- 100 g drobtin ali starega kruha,
- 1 jajce,
- sol, poper, mleti česen,
- timijan, drobnjak, peteršilj,
- večja čebula,
- 150 g stebelne blitve,
- olivno olje,
- 1 dl mleka,
- 4 kuhana jajca.
Pire gomoljne zelene:
- 300 g na kocke narezane olupljene gomoljne zelene,
- žlička žafranike,
- sol,
- žlička masla,
- 2 dl smetane.
Hrustljava blitva:
- 150 g blitvinih listov
- žlica olivnega olja,
- žlica masla,
- sol po okusu.
Hrenova omaka:
- 2 dl smetane,
- žlica kremnega hrena,
- peteršilj, drobnjak,
- sol, poper, mleti česen.
Priprava:
Štefani pečenka:
Jajca damo v mrzlo vodo, pustimo, da voda zavre in jih nato kuhamo še 2 minuti ter jih ohladimo in olupimo. Kuhan pršut zmeljemo v multipraktiku in jo skupaj z mletim mesom, surovim jajcem, začimbami in zelišči, popraženo čebulo ter z v mleku namočenimi drobtinami zmešamo v homogeno zmes Dodamo na drobno narezano blitvo, premešamo in enakomerno razporedimo na peki papir in po dolžini v vrsti tesno enega za drugim položimo kuhana jajca. Maso čvrsto zvijemo v rulado in pri tem skrbimo, da okrog kuhanih jajc ne nastanejo zračni žepki. Ovito v navlažen peki papir pečemo 25 – 30 minut na 180 stopinj celzija.
Pire iz gomoljne zelene:
Kocke zelene v osoljeni vodi kuhamo z žafraniko, ko zavre, prilijemo smetano. Kuhamo, da se pod vilico lepo zmečka. Kuhano zeleno odcedimo, dodamo maslo in s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire in po potrebi pretlačimo skozi gosto sito.
Hrustljava blitva:
Na žlici olivnega olja in žlici masla popečemo liste blitve, odstavimo na papirnato brisačko in še vroče rahlo osolimo.
Hrenova omaka:
Stopimo maslo, dodamo 2 žlici hrena, dodamo sladko smetano in začinimo s svežimi zelišči, soljo, poprom in mletim česnom. Na majhnem ognju pokuhljamo toliko, da se okusi med seboj povežejo.
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se