Sladki krompir
Čeprav ima uživanje lokalne hrane veliko prednosti, pa je včasih dobro, ko do nas pride kakšna zelenjava, ki v naših krajih prej ni rasla. Takšen je sladki krompir, ki izvira iz Srednje in Južne Amerike. Pri nas se je uveljavil v zadnjih letih kot priljubljena in še posebej zdrava zelenjava.
Vitaminov za celo abecedo
Sladki krompir je bogat vir vlaknin, vsebuje pa tudi celo vrsto vitaminov in mineralov. Med najpomembnejšimi so železo, kalcij, selen, vitamin C in večina vitaminov B.
Poleg tega, da je naravni multivitaminček, je tudi prijetno sladkega okusa, zaradi česar je ta zelenjava tudi priljubljena pri otrocih. Tudi najmlajših - odlično se obnese kot ena prvih zelenjav pri uvajanju trde hrane.
Kaj pa o sladkem krompirju meni naš strokovnjak za prehrano Marko “dr. Feelgood” Sambolec?
“Pri sladkem krompirju lahko pohvalim tri lastnosti:
- Beta karoten.
- Klorogenska kislina.
- Vlaknine.
Beta karoten je rastlinski pigment z antioksidativnimi lastnostmi. V nasprotju s popularnim prepričanjem beta karoten ni vitamin A. Je zgolj predhodnik »pravega« vitamina A, ki se imenuje retinol. Beta karoten lahko deluje kot »za silo« vitamin A, če boljšega ni na voljo. A njegova najpomembnejša naloga je ohranjanje zdravega delovanja presnove in možganov.
Klorogenska kislina je koristna bioaktivna snov iz družine polifenolov. V literaturi kaže antioksidativen in protivneten učinek in bi lahko prispevala k presnovnemu, srčno-žilnemu ter nevrološkemu zdravju.
Vlaknine so hrana za koristne črevesne mikroorganizme. Del vlaknin v sladkem krompirju predstavljajo tudi topne oz. viskozne vlaknine, ki vsrkajo vodo in lahko olajšajo prebavo.«
Nazaj na stran Malega šefa.
Nazaj