Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko
Vabimo vas, da se z nami odpravite proti zahodu države, kjer vam bomo predstavili značilne okuse te regije. Če vseh jedi še ne poznate, boste očarani nad zakladi, ki jih skriva Slovenija, pa tudi če jedi že poznate: prepričani smo, da vas bodo prevzele. Naj vas velikost regije ne zavede, tu se prepleta ogromno okusov, ki skupaj tvorijo izjemne slovenske jedi.
Med najbolj znanimi so tu seveda idrijski žlikrofi, prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«.
Spremljajte nas na Instagramu in Facebooku, kjer bosta Tjaša in Blaž iz Midva kuhava vsak teden predstavila po eno jed, vse jedi pa so pripravljene z izdelki iz linije Radi imamo domače.
Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače
Spoznajte in skuhajte recepte iz Rovtarske, Idrijske in Cerkljanske regije.
Idrijski žlikrofi s smetanovo omako
Idrijski žlikrofi spadajo med najbolj legendarne jedi naše dežele. Glas o njih sega tudi preko meja Slovenije, kar dokazuje EU značka “Zajamčena tradicionalna posebnost” - žlikrofi so sploh prva slovenska jed, ki je prejela ta prestižen štempelj kakovosti.
Na receptKaraževc
Zgodba, ki spremlja karaževc - tradicionalno jed s Cerkljanskega, ni ravno vzpodbudna. Pravi, namreč, da je ta jed tako obupna, da je moral biti tisti, ki se jo loti, zares pogumen.
Na receptPajtičke
Cerkljanske pajtičke so majhne slane čebulne potice z nadevom iz popražene čebule in orehov. Priročne potice so v preteklosti na Cerkljanskem pripravili za malico ob številnih delovnih opravilih na domačijah.
Na receptSmukavc
Kot večina slovenskih tradicionalnih jedi, je tudi smukavc skromna jed, nastala zaradi pomanjkanja surovin. Gospodinje idrijsko-cerkljanske regije so morale biti ob majhni količini sestavin res iznajdljive, da so pripravile okusno jed, vredno repeteja.
Na receptNazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače
Gasronomske regije