Prekmurje
December nas bo ponesel na skrajni severovzhodni del Slovenije, v Prekmurje. Osrčje prekmurske regije so njeni prijazni ljudje, neokrnjena narava, zdravilne vode in zdravilišča. Vsem poznana sta tudi prekmurska gibanica in bograč.
Nekoliko manj znane, a še vedno odlične jedi pa so: ajdova zlevanka, langaš s kislo smetano, hrenom in tünko, ocvirkove pogačice, pereci in tlačenka v solati. S slednjimi jedmi se lahko pobližje seznanite na našem Instagramu in Facebooku. Tjaša in Blaž iz Midva kuhava pa vam jih bosta še natančneje predstavila.
Uporabljala bosta izdelke slovenskih dobaviteljev in pridelovalcev iz linije izdelkov Radi imamo domače.
Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače
Spoznajte in skuhajte recepte iz Prekmurja.
Tlačenka v solati
Tlačenka je ikona kulinaričnega Prekmurja. Tam jo poznamo pod imenom žujca ali prezvuršt, tradicionalno pa se postreže z bučnim oljem in čebulo.
Na receptPereci
Pereci so eden izmed številnih kulinaričnih zakladov Prekmurja, ki so k nam prišli preko meje z Madžarsko. Gre za kvašeno pecivo, zavito v venčke ali navito na trstiko, ki tradicionalno krasi praznično obložene mize.
Na receptOcvirkove pogačice
Ocvirkove pogačice so priročen in mehek prigrizek, ki se prileže ob dobrem vinu in dobri družbi.
Na receptLangaš s kislo smetano, hrenom in tünko
Langaš je pravi težkokategornik prekmurske kuharije, saj ga je težko premagati. V divjini ga najdemo v več različicah, glede na njegovo osnovo - krompirjev, s kislo smetano ali pa z jogurtom.
Na receptAjdova zlevanka
Zlevanka (zlejvanka) je preprosta in slastna prekmurska jed, ki jo je enostavno pripraviti. Tradicionalno po njej pokapajo bučno olje, midva pa sva jo obogatila s sadnim jogurtom in slivovo marmelado.
Na receptNazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače
Gasronomske regije