Prehrana in življenjski slog za boj proti raku

Rak, bolezni srca in ožilja, diabetes, povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, vse to so stanja, ki so bila še desetletja v preteklost neznana ali izjemno redka, danes pa vse bolj ogrožajo. Povzemimo sedem načinov s katerimi lahko postavimo med nas in raka težje premostljivo oviro.

Mercator boj proti raku324 324

Jejmo pravo hrano

Predelan »junk« [1] je v pretiranih količinah kot kaže vzročno povezan s kopico zdravstvenih težav: od sladkorne bolezni, holesterolemije, povišanega krvnega pritiska in trigliceridov v krvi ter nenazadnje tudi z rakom. S predelano, nenaravno hrano bomo izgubili, prej ali slej. Sladoledu, slaščicam, pici, čevapčičem v seže pečeni lepinji ali drugim oblikam najpogostejših favoritov se ni treba v celoti odreči. Le večino vaše prehrane (recimo 80 %, da bo za ziher) naj predstavljajo naravna, minimalno predelana živila, ki jih imate prav tako radi, pa se najde prostor in kontekst tudi za ljube pregrehe.

Fermentirano je (pogosto) bolje

Clark Kent je bil super dečko že sam po sebi, ko pa je oblekel pajac s črko S na prsih, je postal eden in edini – Superman. Podobno lahko vzamemo hrano, ki je že tako super, recimo zelje (ali zelenjava nasploh) in mu dodamo »supermoči« skozi proces naravne fermentacije [2] – dobili bomo Superzelje, ali, kot je to živilo poznano v javnosti: kislo zelje. Fermentirana hrana, se pravi vsa naravno skisana zelenjava in izdelki iz surovega, nepasteriziranega mleka (jogurt, sir in skuta) so vir koristnih probiotičnih kultur, ki sestavljajo jedro našega zdravja in odpornosti – črevo.

Mercator boj proti raku fermentirano720 500

Obvladaj inzulin in kalorije

Inzulin je eden glavnih šefov našega apetita, to že vemo, morda je pomemben dejavnik tudi v razvoju bolezni. Predvsem, če je kronično povišan, do česar privede prenajedanje (preveč kalorij glede na osebne energijske potrebe).

Prepoznajte svoj presnovni tip pri oblikovanju obrokov. Če živite pretežno sedeče življenje in ste naravno bolj čokate sorte, potlej se manj OH verjetno obnese bolje. Če ste aktiven in suhljat posameznik, jo lahko odnesete z več OH, vseeno pa ne na prevelik račun beljakovin in maščob. Preberite več: 4 etape do Feelgood prehrane

Spoštuj »sveto trojico« – vitamin A, D3, K2

Trije vitamini, brez katerih ni človeškega življenja. To je naslutil že Dr. Weston Price in v knjigi Nutrition and Physical Degeneration, leta 1939 predstavil t.i. »X faktor« – tri hranila, brez katerih ni uspevala nobena izolirana, »primitivna« populacija, ki jo je Price tekom desetletja trajajočih raziskav uspel preučiti. Vsako ljudstvo, četudi pretežno rastlinojedo, je posebej častilo določeno živilo, ki se je kasneje, ko so raziskovalci analizirali Pricove zapiske, izkazalo kot pomemben vir izpostavljenih treh, v maščobi topnih vitaminov (A, D3 in K2). Takšna živila so bila najpogosteje: ribe in ribja jajca, školjke in lupinarji, jajca, maslo in sir iz surovega mleka, drobovina (jetra) in kostni mozeg.

Gibaj!

Le ena beseda in klicaj, ampak skupaj tvorita navodilo, ki po nobenem kriteriju ne bi smelo biti več sporno – gibanje je dejansko najboljša stvar, ki jo lahko storimo za naše zdravje! Ohranjanje osnovnih telesnih sposobnosti, ali po domače – dobre kondicije, izboljšuje občutljivost na delovanje inzulina ter samostojno negira kopico negativnih vplivov urbanega življenja. Edino preostalo vprašanje je kako? Kako gibati oz. kakšno vadbo izbrati? Do odgovora vodi naslednji članek: 4 etape do Feelgood vadbe.

Mercator boj proti raku gibaj 720 500

Ne paničari!

Stres se ne zgodi nam, ampak se zgodi v nas. Kot pravi Maureen Killoran: »Stress is not what happens to us. It’s our response to what happens and response is something we can choose.« Na določene situacije dejansko nimamo vpliva, vedno pa imamo možnost izbire, kako v danem trenutku reagirati. Obstaja veliko različnih tehnik za lažje soočanje s stresom. Poljudno jim mnogi rečejo »tehnike sproščanja«. Te niso univerzalne, v smislu, da vsaka koristi vsakomur enako, ampak smo si ljudje zelo različni po vprašanju, kaj nas sprošča.

Dr. Mark Hayman, predstojnik odbora za funkcionalno medicino svetuje naslednjih 5 načinov:

  • Gibanje: splošno znano, kot eden najboljših načinov kako »pokuriti« stresne hormone. Vadba naj bo živahna, ne zamorjena. Energija in dobro počutje naj bosta v ospredju med cilji.
  • Dihanje: globoko, počasno, zavestno in nadzorovano – takšen pristop, čeprav kratek – morda le za nekaj sekund, preden užijete prvi grižljaj obroka – lahko povsem ponastavi naše stresne hormone nazaj v mir in ugodje.
  • Kopanje: kopel z mineralno soljo (z magnezijem, na primer, ki pomirja) in eteričnim oljem sivke, ki je znana po tem, da znižuje raven kortizola, prežene oblak stresa s še tako napornega dne.
  • Spanec: premalo spanja nas dobesedno zmeša – poruši hormonsko normalo (homeostazo) in deluje stresno v vseh pogledih. Spremeni presnovo maščob, apetit, kronično poviša inzulin, vpliva na leptin in preko teh poti vodi v kronične bolezni kot sta diabetes in debelost.
  • Pozitivno mišljenje: Remez Sasson, priznan avtor mnogih knjig o premagovanju stresa, pravi, da s točke pozitivnega stališča vidimo stvari drugače, bolj jasno in z več energije. Naš jaz oddaja dobro voljo, srečo in se poveže z uspehom. Ko pomislimo pozitivno, v trenutku izboljšamo zdravje, preko vpliva na »hormone sreče« (zviša se raven serotonina, kortizol pa upade), ojačimo svoj glas in izberemo samozavestnejšo govorico telesa.

V pomoč, kako obrniti tok misli v koristno smer, Sasson predlaga:

  • ignorirati nepomembno in nepomembneže (njihova mnenja in ocene),
  • uporabiti domišljijo za izris koristnih scenarijev v mislih,
  • uporabo pozitivnih in pomirjujočih besed v pogovorih s seboj in z drugimi,
  • pogostejši nasmešek, četudi brez razloga,
  • prepoznati seme škodljive misli, ga izruvati in nadomestiti z rodovitnim,
  • napisati si nekaj potrditvenih izjav o ciljih, željah in jih v mislih pogosto, zavestno ponavljati.
Mercator boj proti raku ne panicari720 500

Ne se basat!

Konfucij je rekel: Hari hachi bu, Japonci na Okinavi so to zapoved velikega učitelja vzeli zelo resno in postali ljudstvo z najdaljšo življenjsko dobo na svetu. Naključje? Hari hachi bu, pomeni: jej, dokler nisi 80 odstotno sit in se navezuje na še en znan japonski pregovor: »eight parts of a full stomach sustain the man; the other two sustain the doctor«, oziroma, osem desetin hrane v želodcu »hrani« človeka, preostali dve, zdravnika.

Če zaključimo, jedli smo meso, ampak tega z maščobo veliko raje, kot pusto meso samo. Mleko – smetana, maslo, sir – je ponekod glavno živilo, ampak ne v obliki mlečne čokolade ali s komercialnimi kosmiči za zajtrk, temveč v surovi, fermentirani oz. minimalno predelani obliki. Jedli smo sadje, vendar sezonsko, jedli smo zelenjavo, oreščke, vse vrste gomoljev in tudi žita, ki so bila neprečiščena ter pogosto fermentirana (kaljena).

Kakor koli, dokler smo imeli opravka s hrano, pridelano in pripravljeno po naravnih zakonih, nismo imeli težav s sladkorno (tip 2), ne s povišanim pritiskom in nikoli z rakom. Te, t.i. moderne bolezni so v današnjem pretirano lagodnem okolju očitno vzklile iz modernega semena industrijsko predelane (ne)hrane – premoči predelanih žitaric, dodanih sladkorjev in rafiniranih rastlinskih maščob (sončnično, sojino in druga olja rastlinska olja, namazi in izumi, kot je margarina, ki so nadomestili naravno ponudbo masla, jajc, smetane in mesa).

Tako smo dobili privid »zdravega obroka«, ki sestoji iz mastnih, sladkih in slanih predelanih živil, ki v naravi niso nikoli obstajala. Nasedli smo, pa kaj potem. Prepričan sem, da ni prepozno prilagoditi smer do boljšega zdravja.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj