Ljubljana in njena okolica
Julija vam predstavljamo slovensko prestolnico in njeno okolico. Ljubljana že vrsto let ponuja raznoliko hrano, ki navdušuje tako turiste kot domačine. Na tem območju so znane tri vrste štrukljev, ki klasične štruklje zapeljejo na svoj edinstveni način. Prav tako boste lahko okusili janško vezivko in ljubljanske palačinke, odlične sladice, ki bodo razveselile vso družino.
Spremljajte nas na našem Instagramu, kjer bomo vsak petek objavili recept Tjaše in Blaža iz Midva kuhava. V vseh receptih uporabljamo izdelke iz linije Radi imamo domače, med katerimi so tudi sezonske maline in borovnice, ki bodo kot nalašč za poletne dni.
Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače
Spoznajte in skuhajte recepte Ljubljane in okolice.
Ljubljanski štrukelj
Recept za ljubljanski štrukelj je prva objavila Magdalena Pleiweis v prvi izdaji Slovenske kuharice, ki je v Ljubljani izšla leta 1868. V prvi izdaji in poznejših ponatisih se sladica še imenuje ljubljanski štrudelj, šele v dopolnjenih izdajah Felicite Kalinškove pa dobi ime ljubljanski štrukelj.
Na receptLjubljanske palačinke
Gratinirane palačinke svoj dom najdejo v praktično vsakem gospodinjstvu. Gre za preprosto, a odlično sladico, ki razveseli od mladega do starega. Če v gratinirane skutine palačinke stlačimo še svež pehtran, pa dobimo jed, ki je nastala na zeljniku naše prestolnice - ljubljanske skutine palačinke.
Na receptJanška vezivka s češnjevo marmelado
Janška vezivka je praznični beli kruh, značilen za vzhodno obrobje Ljubljane. Odlikuje ga nežna mehkoba in testeni okraski na vrhu hlebčka.
Na receptJabolčni štruklji
Kuhani jabolčni štruklji so odlična Ljubljanska jed, ki po okusu spominja na jabolčni štrudelj, le da jo odlikuje mehko kuhano vlečeno testo.
Na receptAjdovi štruklji z orehi
Če se potepaš po Sloveniji, te praktično v vsaki vasi čaka drugačen štrukelj. Bogati in mehki ajdovi štruklji z orehi pa spadajo v samo sredino naše kulinarično bogate države - v Osrednjeslovensko regijo.
Na receptNazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače
Gasronomske regije