Kivi
Kivi izvira iz gozdnatih področij severne Kitajske, od koder se je nato v dvajsetem stoletju razširil na Novo Zelandijo, nato pa še v Evropo in Ameriko.
![kivi 324 324](/assets/Aktualno/Kivi/kivi-324-324.jpg)
![Banner Vedno sveze Feelgood 550x720px12](/assets/Uploads/modules/images/Banner-Vedno-sveze-Feelgood-550x720px12.jpg)
Kivi sodi med jesensko-zimske sadeže, saj zori pozno jeseni. Plodovi imajo rjavo zelen olupek, prekrit z dlačicami, v notranjosti pa se nahaja sočno in mehko meso zelene barve s črnimi semeni. Kivi se običajno uživa svež in je sladko-kislega okusa. Prehranska vrednost kivija je visoka, tudi na račun prehranskih vlaknin. Plodovi kivija pa so predvsem znani po bogati vsebnosti vitamina C, saj ga je v 100 g kivija kar 44 mg, kar predstavlja 55 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C se izboljša absorpcija železa iz obroka, obenem pa je vitamin C tudi dober antioksidant, ki ščiti telo pred oksidativnim stresom in podpira delovanje imunskega sistema. Poznamo več vrst kivijev.
Zeleni kivi
Zelena vrsta kivijev ima zeleno - rjavo lupino poraslo z dlačicami, meso zelene barve z drobnimi črnimi semeni. Okus plodov je sladko kisel in osvežujoč.
![zelen kivi 750 501](/assets/Aktualno/Kivi/zelen-kivi-750-501.jpg)
Zlati kivi
Zlata vrsta ima rumenkasto meso in je slajšega, tropskega okusa. Ima gladko lupino, ki je manj kosmata in zato primerna tudi za uživanje.
![zlat kivi 750 500](/assets/Aktualno/Kivi/zlat-kivi-750-500.jpg)
Kivi rdeče sonce
Kivi rdeče sonce ima svetlo zeleno-rumeno meso. V sredini okoli semen je rdeče barve. Lupina je rahlo zelene barve, okus spominja na sladko malino.
![kivi rdece sonce750 500](/assets/Aktualno/Kivi/kivi-rdece-sonce750-500.jpg)
![kivi recept3](/assets/Uploads/modules/images/_resampled/FillWyI3MjAiLCIzNjAiXQ/kivi-recept3.jpg)
Kivijev in jagodni sorbet z limono
Naj vas zapelje sladko-kisla kombinacija super sadežev.
Želim si osvežitveNazaj na stran Malega šefa.
Nazaj