Gorenjska
V aprilu spoznavamo Gorenjsko gastronomsko regijo. Vsi poznamo odlične kremne rezine, bolje poznane kot blejske kremšnite, ki zagotovo niso edina kulinarična mojstrovina Gorenjske, zato prav to regijo tokrat postavljamo v ospredje. Stare gorenjske jedi nas še danes spremljajo, na naših kanalih pa smo za vas pripravili recepte, ki jih lahko pripravite kar doma.
Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače
Spoznajte in skuhajte recepte Gorenjske regije.
Gorenjska prata s hrenovo omako
Prata spada med težkokategornike gorenjske kulinarike, njeno pomembnost pa okrepi tradicionalna prisotnost na velikonočni mizi. Prata je odličen način, kako staremu kruhu vdihniti novo življenje, rezultat pa je slasten mozaik, za katerega se jedci kar stepejo.
Na receptJurjeva kapa s kislim mlekom
Težko klepetaš o slovenski kulinarični tradiciji, da ne bi vsaj nekajkrat omenil ajdove žgance. Ta aromatična, a preprosta priloga ima ogromno pajdašev v mnogih različnih jedeh. Med manj znanimi je gorenjska jurjeva kapa - z ocvirki zabeljeni žganci, na vrhu pa kapa iz jajčne omlete. Najina različica namaka noge v kislo mleko, pod kapo pa ima še koščke odlične domače suhe salame.
Na receptRateški špresovi krapi in mezelj
Špresovi krapi imajo gorenjske korenine in kot je za regijo značilno, gre za bogato, polno in pravo tolažilno jed. Blazinice iz krompirjevega testa v sebi skrivajo nadev iz koruznega zdroba in špresa (skute), pokrite pa so z mezljem - bogato omako iz kisle in sladke smetane.
Na receptPosmodula z bohinjsko zaseko
Za posmodulo se lahko zahvalimo neučakanim gorenjskim mulcem, ki so težili svojim mamam, medtem ko so one pripravljale kruh. Lakota je namreč huda stvar, lačni otroci pa še hujša, zato so jim skrbne mame v krušni peči na hitro posmodile malo testa, premazanega z zaseko. Kmečka pica z zaseko je super osnova za različne nadeve.
Na receptLoška smojka
Loška smojka je izvirno revna kmečka jed, ki pa je tako po stasu kot po okusu prav imenitna. Gre za slastno repo, polnjeno z nadevom iz skute in prosene kaše ter zabeljeno z zaseko.
Na receptNazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače
Gasronomske regije