Aktualno branje: PRIPOROČENO IZ SKLOPA Dobro počutje
Pomemben del dobrega počutja je uravnotežena in raznolika prehrana ter razumevanje, kaj vaše telo v določenem trenutku potrebuje. Še posebej koristno je, da poskrbite tudi za sprostitev in redno gibanje.
-
99 % stvari, ki jih je o vlakninah dobro vedeti
Prehranske vlaknine predstavljajo »neprebavljivi« del ogljikovih hidratov, ki jih kot vir energije izkoriščajo mikrobi našega črevesja ter ob zadostnem dnevnem vnosu nudijo številne zdravstvene koristi.
Vlaknine so izjemno pomembne za naše zdravje in dobro počutje. Večina ljudi zaužije premalo vlaknin in bi jim dodaten vnos koristil. -
Kaj pa ogljikovi hidrati?
Ogljikovi hidrati so pogosto »na tapeti«, ko je govora o hujšanju in preoblikovanju telesa. Na žalost pa so ogljikovi hidrati v sodobni družbi prepogosto le napačno razumljeni in je njihova resnična »esencialnost« zanemarjena.
Kaj sploh so ogljikovi hidrati, zakaj so pomembni, kje jih najdemo v prehrani in kakšne so potrebe po njih … vse to sledi v nadaljevanju članka.
-
Kaj pa sol?
Sol je del naše prehrane že od vekomaj in vsebuje nekaj za zdravje ključnih mineralov. Kljub temu se o njej govori marsikaj, pogosto nič kaj lepega. Sol radi povezujemo s povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi obolenji ter drugimi zdravstvenimi neugodnostmi. A kaj, ko je po drugi strani nesoljena hrana za mnoge neužitna ali vsaj brezokusna.
-
Je res za vse kriv cuker?
Priznam, nekaj časa sem tudi jaz pihal v ta rog. Če je pa tako popularen in lepo zveni, kot Madonna na playback. Ampak, ko te enkrat zadane zvok resnice je sprenevedanja konec: cuker ni »droga«, v klasičnem smislu in kraljica popa zveni v živo kot glavna pevka naključne bjelovarske grupe za svatbe.
-
Kaj v resnici pomeni zdrava in uravnotežena prehrana?
Na predavanjih rad vprašam slušatelje »kaj je zdrava prehrana« in najpogosteje slišim naslednje: uravnotežena, več manjših obrokov, domače z mojega vrta, brez cukra, bele moke in umetnih sestavin. Samo naravno in nepredelano.
Ko vprašam »kaj to pravzaprav pomeni«, pogosto ne slišim ničesar več. Logično, saj nam izpostavljeni opisi ne povedo veliko uporabnega kljub temu, da lepo zvenijo in smo jih vajeni reči, ker smo tako naučeni. -
Dejavniki uspešnosti (novoletnih) zaobljub
Je tisti čas v letu, ko izraz »narediti nekaj zase« razvije novo dimenzijo. Izguba odvečne teže in približevanje idealni postavi vidno poskoči na prioritetnih lestvicah, tudi izboljšanje kondicije ter drugih komponent zdravega življenjskega sloga. S tega vidika je celo škoda, da nova leta ne prihajajo bolj pogosto.
-
Kako se ne zrediti čez praznike?
Praznični čas, ko je kozarec vedno poln in so mize bogato obložene z mamljivimi jedmi. Za mnoge je to obdobje prepolno skušnjav, ko utapljanje v kratkoročnih užitkih premaga ozir na dolgoročne posledice. Na žalost prej kot slej vino popusti, veselje mine, a trebuh vendarle ostane. Kaj lahko naredimo, da tekom praznikov omejimo ali se povsem izognemo pridobivanju odvečnih kilogramov? V nadaljevanju podamo pet napotkov.
-
Kaj pa alkohol?
Mislim, da se decembru ne reče veseli kar tako in ima alkohol precejšnje zasluge za ta pridevnik. Ni novica, da praznike in druženja, četudi zgolj v družinskem krogu, povečini spremljajo pojedine ter kozarček ali dva. V naslednjem članku predstavim kako ravnati v primeru morebitnega prazničnega prenajedanja, da bi zajezili tako zdravstvene kot estetske posledice. Tokrat besedo primarno namenjam alkoholu in napotkom, kako njegovo uživanje postaviti v čim manj škodljiv kontekst.
-
Probiotiki in prebiotiki
Mikroorganizmi so povsod naokoli. V nas naj bi jih bilo neverjetnih 100 trilijonov članov, ki bi tehtali približno dva kilograma, če bi jih skupaj postavili na tehtnico. Govora je o skupku različnih bakterij, virusov, kvasovk in praživali, ki lahko poseljujejo naša prebavila ter oblikujejo t.i. črevesno mikrobioto.
-
Vitamin C
V tem članku bomo govorili o tem kakšen je vpliv vitamina C na prehlad, telesne zmogljivosti in kako z dopolnili? Albert Szent-Györgyi je malokomu znano ime. Ta biokemik Avstro-Ogrskih korenin je leta 1928 odkril vitamin C in kasneje za to prejel Nobelovo nagrado.