Bujta repa, štruklji, svinjska ribica v pršutu
Bujto repo, štruklje, svinjsko ribico in čokoladno kremo z mascarpone sirom in karameliziranimi orehi sta pripravili Lana in Neža iz Osnovne šole Montessori Maribor.
Sestavine in priprava:
Repa
- Kisla repa,
- Prekajena svinjska rebra,
- Lovorov list,
- Poper v zrnju,
- Kumina v zrnju,
- 2 Stroka česna,
- Podmet (moka, rdeča mleta paprika, olje, sol poper, mleti česen, malo vode).
Svinjska ribica
- Svinjska ribica,
- Kuhan pršut,
- Sol, poper, rdeča paprika.
Štruklji
Testo:
- 300 g moke,
- 1 jajce,
- Radenska,
- Zaseka,
- sol.
Nadev:
- Kisla smetana,
- Popražena šalotka,
- Zaseka,
- Ocvirki,
- Bučna semena,
- Prosena kaša,
- Bučno olje,
- Sol, poper, mleti česen.
Dušena repa
Šalotko narežemo, jo prepražimo in vzamemo iz lonca. Zavremo vodo. Proseno kašo skuhamo, odcedimo. Kislo repo speremo, da jedi ne zakisa preveč, jo damo v lonec, zalijemo z vodo in skuhamo, dodamo prekajena svinjska rebra, lovorov list, par strokov česna, kumino in poper v zrnju ter pokrito kuhamo do mehkega. Ko pokuhamo svinjsko ribico in jo premažemo, damo ostanek podmeta kuhati k repi.
Štruklji s proseno kašo in ocvirki
Zgnetemo testo. In ga razvaljamo.
Za nadev pripravimo rumenjak, kuhano proseno kašo, kislo smetano, ocvirke, bučna semena, praženo šalotko, bučno olje, zaseko, začinimo z mletim česnom, soljo in poprom. Zvijemo štruklje in kuhamo cca 20 minut.
Svinjska ribica v pršutu
Svinjsko ribico obrežemo in očistimo mišičnih ovojev. Obrezke mesa lahko kuhamo z repo. V repi pokuhamo za pet minut. Vzamemo jo ven in pustimo, da se malo ohladi. Namažemo jo z mešanico moke, rdeče paprike, olja in soli. Zavijemo v kuhan pršut Kras in damo v pečico na 180 stopinj cca 5 minut, tako da je v sredini še zmeraj sočna in rožnata.
Čokoladna krema z mascarponem in karameliziranimi orehi
- Čokolada,
- Sladkor,
- Orehi,
- Maskarpone.
Sladkor stresemo na peki papir in ga v vroči pečici karameliziramo. Ko dobimo svetlo karamelo, dodamo orehe in popečemo dokler karamela ni zlatorjava. Vzamemo ven in ohladimo. Čokolado stopimo v posodi nad paro lonca, kjer kuhamo repo. Ko je stopljena, odstavimo, nekoliko ohladimo. V posodi premešamo maskarpone in počasi prilivamo stopljeno čokolado. Dodamo grobo namlete orehe s karamelo in premešamo. Lepši oreh si prihranimo za dekoracijo. Damo v slaščičarsko vrečko in nabrizgamo v kozarec.
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se