Avtohtono cikasto govedo
Pasma izvira iz severozahodnega alpskega dela Slovenije, ki zajema tudi Bohinj, ki je največje planšarsko središče v Sloveniji. V preteklosti je bilo cikasto govedo najštevilčnejša pasma v sistemu planšarstva, zlasti v bohinjskih planinah.
Leta 1964 so cikasto pasmo začeli zamenjevati z lisasto in rjavo pasmo, kar je povzročilo skorajšnje izumrtje. Pasma je zdaj razširjena po celotnem območju Slovenije. Najštevilčnejše reje so v osrednjeslovenski, gorenjski in savinjski regiji.
Opis pasme
Osnovna barva dlake so različni odtenki med rdečo in kostanjevo rjavo barvo. Po hrbtu imajo živali belo liso, ki se nadaljuje proti stegnu in tudi naprej preko trebuha in prsnega koša čez golen. Bele pase na stegnih in golenih so različno široke, pogosto tudi niso prisotne. Živali cikaste pasme so manjšega okvirja in skladnih telesnih oblik. Imajo kratko enobarvno glavo z izrazitimi očmi ter lahke in tanke navzgor usmerjene rogove z ukrivljeno linijo. Barva gobca je rožnata, vrat je dolg in tanek, križ pogosto pobit, noge so čvrste s trdimi parklji.
Značilnosti pasme
Krave cikaste pasme so bile v preteklosti znane kot odlične molznice. Pasma je odlično prilagojena lokalnim pogojem reje in je primerna za pašo tudi na skromnih in strmih pašnikih. Odlikuje jih dobra plodnost, dolga življenjska doba, izraziti materinski čut in nezahtevnost za rejo.
Načini in nameni reje
Cikasto govedo se redi ekstenzivno po tradicionalnih tehnologijah reje. V času vegetacije je večina populacije na celodnevni paši, ki se začne v okolici kmetij in nadaljuje do najvišje ležečih pašnikov v planinah. V zimskem času je krmni obrok pogosto sestavljen samo iz sena ali travne silaže brez dodatkov močne krme. Pasma se v zadnjih letih vse bolj širi tudi v ekološko rejo. Cikasto govedo je kombinirana pasma z večjim poudarkom na prireji mleka, vendar večina rejcev redi krave cikaste pasme kot krave dojilje za prirejo odstavljenih telet za zakol ali nadaljnje pitanje. Biki pitanci dosegajo dobro klavnost in velik delež mesa zaradi tankih kosti. Počasi se povečuje število rejcev, ki pasmo uporabljajo za prirejo mleka in predelavo v mlečne izdelke (sir, skuta, jogurt)
Ali ste vedeli? Cikasto govedo iz Bohinja je slovelo po odlični mlečnosti daleč naokoli.
Izdelki cikastega goveda Od nekdaj naše
Izdelki Od nekdaj naše so na policah posebej označeni, poiščite pa jih tudi v Spletni trgovini Mercator.
-
BIO SIR ANGEL
več vrst, pakiran,
Eko kmetija Žgajnar -
BIO SIR ŠKRIPAVČEK
več vrst, pakiran,
Eko kmetija Žgajnar -
BIO SIR STUDENEC
več vrst, pakiran,
Eko kmetija Žgajnar -
BIO SIR TONKO
več vrst, pakiran,
Eko kmetija Žgajnar -
BIO SIR ZA ŽAR
več vrst, pakiran,
Eko kmetija Žgajnar -
BIO GOVEJE HRENOVKE
pakirane, Kmetija Žgajnar
-
BIO TELEČJE HRENOVKE
s slanino krškopoljskega
prašiča, pakirane,
Kmetija Žgajnar -
BIO SUHA KLOBASA
goveja, pakirana,
Kmetija Žgajnar -
BIO SUHA SALAMA
goveja, pakirana,
Kmetija Žgajnar -
BIO JOGURT
probiotični sadni, več
vrst, 150 ml, 200 ml
ali 500 ml, Žgajnar -
BIO SKUTA
sadna, gozdni sadeži,
200 g, Žgajnar -
BIO KEFIR
iz polnomastnega
mleka, 500 ml,
Žgajnar
Poskusite linijo avtohtonih izdelkov Radi imamo domače.
Vstopite v spletno trgovinoNazaj na vstopno stran Od nekdaj naše
Nazaj