Ajdovi blini, srnin hrbet, Creme brulee
Stela in Staša iz Osnovne šole Miklavž na Dravskem polju iz Maribora sta pripravili ajdove blinie srnin hrbet in creme brulee.
Sestavine in priprava
Ajdovi blini:
- 100 g ajdove moke,
- 100 g mehke bele moke,
- 10 g kvasa (svežega) ali pol vrečke suhega kvasa,
- 1 jajce,
- 20 g masla,
- Sol,
- Radenska po potrebi,
- Maščoba za peko
Za nadev:
- 250 g gozdnih gob,
- Šalotka,
- Maslo,
- Sol, poper,
- Peteršilj
Srnin hrbet:
- Srnin hrbet,
- Refošk,
- Brinove jagode,
- Lovorov list,
- Sol, poper, poper v zrnju
- Rožmarin, timijan,
Mlinci:
- 200 g moke,
- 1 rumenjak,
- 10 g olja,
- Sol,
- Mlačna voda,
- Vrel hruškov sok za zalit,
- Narezana suha hruška in ocvirki za zabelo
Hruška kuhana v vinu ….redukcija
- Refošk,
- Olupljene hruške,
- Cimet,
- Sladkor
- Med po potrebi
Creme brulee z bučnim oljem
- 500 ml sladke smetane,
- 6 rumenjakov,
- 100 g sladkorja,
- Vanilin sladkor,
- Sladkor za posip,
- Bučno olje.
Ajdovi blini z gobjim nadevom
Ajdovo moko, mehko moko, sol in kvas premešamo. Dodamo stopljeno maslo in jajce ter toliko radenske, da dobimo gladko maso, nekoliko gostejšo kot za palačinke. Pustimo počivati, da naraste. Z zajemalko maso zlivamo na razgreto pomaščeno ponev, da dobimo za premer 5 – 7 cm velike palačinke.
Olupimo šalotko in jo na maslu prepražimo. Ko šalotka zlato porumeni, dodamo narezane gozdne gobe, peteršilj, timijan, drobnjak, mleti česen, sol in poper ter popražimo.
Srnin hrbet mariniran v brinu in svežih zeliščih
Naredimo marinado in srnin hrbet mariniramo. File osušimo in opečemo na vroči ponvi. Pečene fileje potresemo z mešanico nasekljanih zelišč, soli, popra in mletega česna ter tesno ovijemo v alufolijo ter prestavimo na toplo, da se meso umiri.
Mlinci oparjeni v hruškovem soku
Iz sestavin zgnetemo prožno testo in ga pustimo počivati. Razdelimo na 2 dela in tanko razvaljamo. Spečemo na ponvi, da se napihnejo in dobijo barvo. Tako pripravljene mlince pečemo še v pečici na 150 stopinj, da se še bolj zapečejo in izsušijo.
Prelijemo z vrelim hruškovim sokom, da se zmehčajo, odcedimo in zabelimo s prepraženimi ocvirki in narezanimi suhimi hruškami.
Hruška kuhana v vinu….redukcija
Čvrste hruške napol olupimo (tako, da dobimo proge). V kozico nalijemo rdeče vino dodamo sladkor, cimetove palčke ter zavremo. Ko zavre dodamo olupljene hruške ter kuhamo, da hruške nekoliko omehčamo (ne smemo jih prekuhati!). kuhane vzamemo iz tekočine ter postavimo na toplo. Preostalo tekočino kuhamo toliko časa, da se nam zreducira. Da uravnamo kislino v redukciji po potrebi primešamo malo medu.
Creme brulee z bučnim oljem
Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor penasto stepemo. Prilijemo bučno olje in smetano. Stepemo v homogeno maso. Modelčke za creme brulee napolnimo skoraj do vrha ter jih prestavimo v večji pekač. V pekač nalijemo za prst višine vode in prestavimo v ogreto pečico na 150°C in pečemo približno 20min. vzamemo iz pečice ter ohladimo. Ohlajene potresemo s sladkorjem ter s pomočjo gorilnika sladkor karameliziramo. Potresemo z nasekljanimi praženimi bučnimi semeni.
Nazaj na stran Malega šefa.
Nazaj