Aktualno branje: POSEBEJ PRIPOROČENO

  • Banner hrana morski sadezi 770x400px

    Ribe in druga morska hrana

    Ribe in ostala morska hrana (morski sadeži, školjke, škampi itd.) so že tisočletja, najbrž celo stotisočletja del prehrane ljudi in naših prednikov. Evolucijski antropologi celo domnevajo, da je bilo uživanje morske hrane eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki so prispevali k razvoju naših (velikih) možganov.

  • Banner orescki 770x500px

    Oreščki

    Oreške se pogosto smatra kot del »zdrave in uravnotežene prehrane« ter vir »zdravih« maščob in celo beljakovin. Namiguje se, da bi več oreškov v prehrani koristilo skorajda vsakomur. Pa je temu res tako?

  • Banner zitarice 770x500px

    Žita – vpliv na zdravje in telesno sestavo

    V tokratnem članku predstavljamo skupino živil, okoli katere se je v zadnjih nekaj letih nabrala občudovanja vredna mitologija. Žitarice so iz nekega razloga povsem neupravičeno postale znane kot izvor vsega slabega v prehrani – podtika se jim vse od debelosti do najrazličnejših kroničnih obolenj. Če vas zanima koliko od tega so čenče in kaj o žitih ugotavlja znanstvena literatura na področju prehrane, prebrite preostanek članka.

  • Banner jod 770x500px

    Kaj pa jod in jodirana sol?

    Ste vedeli, da je bila golšavost še ne tako dolgo nazaj eden izmed največjih svetovnih javno-zdravstvenih problemov? Dokler ni raziskava med leti 1916 in 1920, na vzorcu 5000-ih ameriških učenk iz mesta Akron v zvezni državi Ohio (ZDA), prva dokazala, da je dodajanje joda v prehrano 100 % učinkovito za preprečevanje golšavosti. Poleg tega, da z dodajanjem joda v prehrano enopotezno preprečujemo golšavost, ki je bila zgodovinsko gledano po navadi posledica pomanjkanja, je jod pomemben še za številne druge ključne telesne funckije. Jodiranje soli je zaradi tega še danes eden izmed najpomembnejših in najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov na področju prehrane.

  • shutterstock 615440897 770x500

    Povejte z okusom - piknik

    Počasi le prihajajo k nam tudi toplejši dnevi. Ko je vreme toplo in se letni čas obrača na poletje, se začne obdobje piknikov. Vsi se jih veselimo, saj piknik pomeni družinsko druženje v naravi, pečenje mesa, uživanje sveže zelenjave in sadja, kakšne športne igre, dobro glasbo itd.

  • Banner Minerali 770x500px

    Kaj pa baker?

    Baker ima podobno vlogo v skupini elementov v sledovih, kot je na primer tista vitamina E v družini maščobotopnih vitaminov - čeprav sta oba, baker in vitamin E, zelo pomembna za naše zdravje, se ju v luči svojih bolj znanih »partnerjev« rado spregleda. Podobno kot vitamin D pogosto zasenči pomen vitamina E, tudi železo meče senco na baker.

  • Banner selen 770x500px

    Kaj pa selen?

    Selen je bil odkrit v prvi polovici 19. stoletja in v dvestotih letih od njegovega odkritja se je znanje o pomenu tega mikrohranila za človeško zdravje bistveno razvilo. Sprva je bil selen namreč kategoriziran kot rakotvoren in škodljiv, danes pa vemo da je esencialno hranilo. Kljub temu s selenom ne gre pretiravati, saj se večina ugodnih učinkov tega elementa nahaja v relativno ozkem intervalu vnosa. Prekoračenje tega intervala se začne že precej hitro povezovati s toksičnimi učinki.

  • Banner kalcij 770x400px2

    Kaj pa kalcij?

    Kaj pomislite ob omembi kalcija? Najbrž na mleko in kosti? Zagotovo sta to dobri asociaciji, vendar pa je kalcij pomemben za veliko več kot "zgolj" kosti in tudi najdemo ga v nekaterih drugih živilih poleg mlečnih izdelkov.
    Podrobneje o pomenu kalcija v prehrani, kje ga najdemo, o nevarnosti nespametnega dopolnjevanja s kalcijem in še veliko več, izveste v nadaljevanju članka.

  • Banner Vitamin K 770x500px

    Vitamin K

    Vitamin K je slabo poznan in pogosto spregledan, še posebej v luči bolj znanih vitaminov, kot sta vitamina D in C. Vitamin K si zasluži bistveno več izpostave, še posebej pri nekom, čigar prehranske navade so bolj »moderne«. S tem mislim, da se načrtno izogiba živilom živalskega porekla in nima razvitega okusa po naravno fermentiranih živilih.

  • Banner Vitamin E 770x500px

    Vse o vitaminu E

    Med vitamini, ki so topni v maščobah, je kar nekaj znanih članov. Trenutno je največja »zvezda« sigurno vitamin D. Pred časom pa sta svojih nekaj trenutkov slave intenzivno doživljala tudi vitamin A, pomemben za rast, odpornost in dober vid, še posebno v pri otrocih, in v zadnjem času vitamin K, ki se ga izpostavlja kot pomembnega za presnovo kalcija in ohranjanje kostne mase. Toda v maščobah topna ekipa ima še enega člana, ki je v zadnjem obdobju morda malenkost zanemarjen, čeprav ne bi smel biti, ker ni nič manj pomemben: to je vitamin E.